Verdens flotteste grøntsag er utrolig billig - og kan få selv den kedeligste rugbrødsmad til at smage himmelsk

Selvom november kan føles grå, er der heldigvis stadig pang på farver og smage i det spiselige planterige.

Beder du også for en mere farverig november? Så står rødbeden klar til at redde dig! (Foto: © Illustration: Nicolai Bruun, DR)

Et drys lysende grøn persille kan få en bleg tartelet til at stråle, og en skive skriggul citron giver bare gintonic'en et ekstra pift.

Hvis du som mig spiser med øjnene før munden, kan farver og kontraster nemlig have ret stor betydning for oplevelsen af et måltid.

I november er der heldigvis masser af farverig mad fra planteriget, som kan lyse lidt op i en ellers lidt grå måned med kommunalvalgsplakater i gadebilledet, tåge og strippede trækroner.

Rødbeder findes både i en rund og en aflang form, hvor sidstnævnte er den mest udbredte i Danmark. (© Undsplash)

Rødbeder er en af dem, der især stikker ud og er for mig en af de nok smukkeste grøntsager, der findes. Når jeg skræller den grålilla rodfrugt, bliver jeg altid forundret over den pinklilla farvefest, der åbenbarer sig i det smukke, næsten lysende kød.

Får du den pink rødbedesaft på hænder og tøj, kan det dog hurtigt komme til at ligne noget fra et Barbie-katalog i 90'erne - eller antydningen af et blodigt mordmysterie. Vælg selv.

Trods risikoen for pink pletter på tøjet, har der været tradition for at dyrke rødbeder i Danmark i mange århundreder på grund af dens mættende egenskaber, lange holdbarhed og billige pris, og især syltede rødbeder har været fast inventar på danske frokostborde i generationer.

Forståeligt nok, for de sursøde rødbeder pynter smukt på toppen af en god "leverdreng" eller en portion brændende kærlighed og får mig kun til at elske den ellers lidt brune ret endnu højere.

I Østeuropa har rødbeden også en helt særlig plads i gastronomien, hvor især suppen borscht er højtelsket, og de farverige beder menes at have gode egenskaber for både fordøjelse og immunforsvar.

Det grove kød er lækkert i en mættende, lun rødbedesalat med kogte rødbeder, men jeg er allermest vild med at spise rødbederne rå.

Farven forbliver nemlig allermest strålende - næsten skrigende - klar på den måde, og rødbedens sprødhed og sødme i rå form smager himmelsk som mættende fyld i en måltidssalat eller som erstatning for agurk i en tzatziki.

Rødbeder er dog langt fra den eneste lækre grøntsag, vi kan nyde denne måned.

Herunder har jeg samlet fire andre herligheder fra planteriget, der også kan anskaffes til få kroner og med mest muligt smag her i november.

1

Østershatte

Østershat. (Foto: © Lars Gejl)

Svampesæsonen er på sit højeste i september og oktober, men der er stadig billige, svampede skovbundslækkerier at finde i november. De er sågar gratis, hvis du plukker selv.

Svampetypen østershat er nemlig en vintersvamp, som kan overleve relativt hård frost – og så smager svampen med den lidt seje, kødlignende tekstur vidunderligt i en cremet svampepasta eller på en enkel pizza.

2

Porrer

(Foto: © Heather Gill, Unsplash)

Du kan altid regne med efterårsklassikeren kartoffel-porresuppe.

Men porrer kan også meget andet. Den hvide bund er perfekt som lynstegt fyld i en wok eller pastaret, og den fintsnittede, grønne top pynter smukt - og smager virkelig godt - på et stykke smørrebrød.

I min familie er der tradition for "appelsinmadder", som spises ved særlige lejligheder. Det lyder måske mystisk, men smagen af sprødristet franskbrød, søde appelsinskiver, fed mayonaise og ikke mindst fintsnittet, skarp porre og sort peber på toppen er altså noget, der bare ved tanken kan få mit mundvand til at løbe, og som jeg har fået flere skeptiske venner med på gennem årene.

Den lange løgplante kan også blive en ultrabillig forret eller side dish, serveret med hollandaisesauce eller bare lidt god olivenolie, citronsaft og ristede nødder. Det bedste resultat får du, hvis du lader porren blive helt gennemstegt på panden i lidt smør eller olie eller på grillen. Det giver en sødlig og nærmest cremet smag, hvor flagerne næsten falder fra hinanden i munden.

3

Broccoli

(Foto: © Louis Hansel, Unsplash)

Som lille spiste jeg kun broccoli, fordi jeg syntes, det lignede små træer, og jeg derfor kunne føle mig som en kæmpe til sammenligning.

Men nu, hvor leg med maden i stedet omfatter at eksperimentere med opskrifter, grej og råvarer, ryger broccoli i indkøbskurven på grund af den milde smag, den flotte farve og den mættende effekt, den kan give på tallerkenen i en tærte eller broccolisalat.

4

Løg

(Foto: © Karolina Grabowska, Pexels)

Hvis jeg skulle vælge én grøntsag, som var den eneste, jeg måtte spise resten af mit liv, ville jeg nok vælge løg.

Det er en essentiel smagsgiver - nærmest et krydderi - uanset om jeg laver rugbrødsmadder, salater eller sammenkogte retter.

Grøntsagen med de mange lag, der ændrer smag fra skarp til sød, når den tilberedes, kan også sagtens stå alene og være hovedgrøntsagen. Det er den franske løgsuppe (med rigeligt ostebrød til) et perfekt eksempel på.