Når en aften på en italiensk restaurant skal afsluttes med en dessert, kan du næsten være 100 procent sikker på, at tiramisu er på menuen.
Desserten, der består af kaffedyppet bagværk og mascarpone, er nemlig blevet en moderne klassiker i det italienske køkken.
Men manden bag den legendariske dessert er ikke i blandt os længere. Restauratøren Ado Campeol, der i Italien er kendt som "tiramisuens fader", er død. Han blev 93 år gammel.
Det skriver BBC.
Opfundet ved en fejl
På trods af titlen som "tiramisuens fader" var det faktisk ikke Ado Campbell selv, der udviklede opskriften på dessertretten. Det gjorde derimod hans kone, Alba, og en kok.
Og det skete ved en tilfældighed.
Ifølge en af de to opfindere, kokken Roberto Linguanotto, blevet desserten til ved et uheld, mens han lavede vaniljeis.
Roberto Linguanotto tabte efter sigende noget mascarponeost ned i en skål med æg og sukker. Efter at have smagt på den tilfældige blanding fandt han ud af, at det smagte rigtig godt og fortalte Ado Campeols kone, Alba, om "uheldet".
Derfra perfektionerede de to desserten ved at tilføje ladyfingers dyppet i kaffe samt tilføje kakaopulver. De kaldte desserten tiramisu, som på dansk betyder noget i retning af "kvik mig op".
Det er i hvert fald en del af historien om den berømte dessert. For ifølge BBC har der været en længerevarende diskussion om tiramisuens oprindelse.
Blandt andet er det blevet påstået, at desserten blev serveret som et elskovsmiddel på et bordel i den norditalienske by Treviso, ligesom tiramisu-lignende desserter kan spores tilbage til menukort fra 1930'erne.
Det er dog bredt anerkendt, at tiramisuens opskrift, som vi kender den i dag, er blevet udviklet på Ado Campeols restaurant, La Beccherie, som også ligger i Treviso. Af den grund blev han kaldt "tiramisuens fader".
La Beccherie blev åbnet af Campeol-familien i 1939, og efter Anden Verdenskrigs afslutning overtog Ado Campeol styringen af restauranten.
I 1972 kom tiramisu første gang på menukortet på restauranten, og siden da er desserten blevet en af italiens - og verdens - bedst kendte desserter.
Dessertkok: Enkel, men kompleks
Spørger man dessertkokken Nikolas Strangas, skyldes tiramisuens store succes, at den har en perfekt balance mellem at være sød og bitter.
- Det er min yndlingsdessert, fordi den er enkel, men stadig kompleks.
- En god tiramisu har en perfekt balance mellem at være sød og bitter. Der skal ingen alkohol i, ingen chokolade, ingen appelsin – kun kaffe, ladyfingers og den fede mascarpone.
- Nuancerne, du får, når du spiser en god tiramisu, er en fornøjelse. Den har en fed overside fra mascarponen og den bitre smag fra kaffen. Den kombination er unik, siger Nikolas Strangas.
Men bare fordi desserten i sig selv er enkel at lave, betyder det ikke, at det er nemt at ramme den helt rigtige smag, siger dessertkokken.
- Når jeg går på restaurant, står valget for mig altid mellem tre desserter: tiramisu, creme brulée eller en citrontærte. Alle tre desserter er ret nemme, men det gør dem samtidig svære, fordi man skal være meget præcis, hvis det skal smage spot on.
Hvis du selv har fået mod på at lave din egen tiramisu, kan du herunder prøve kræfter med brødrene Prices tiramisu-opskrift.