Vi er besatte af udskældt fastfood: 'Den lokker med alle de billige tricks'

Hvorfor elsker vi at sætte tænderne i bollen med den saftige bøf og den fede mayo?

(Foto: Erik Odiin)

Aldrig har oksekød og glutenholdige hvedeboller været så udskældt, og alligevel er vi danskere stadig kæmpefans, når det gælder burgere.

Fra at være et eksotisk indslag på middagsbordet og en ting, vi en sjælden gang imellem købte som take away, er den amerikanske version af bøfsandwichen nemlig blevet et populært aftensmåltid i mange danske hjem.

Faktisk er vi så glade for burgere, at vi fra 2009 til i dag har øget vores burgerforbrug med 46 procent, viser tal fra Coop Analyse, der løbende undersøger danskerne spisevaner.

'Burgeren bruger alle de billige tricks'

Men hvorfor er vi egentlig så burger-besatte, når vi befinder os i en tid, hvor vores forbrug af hvedeboller og oksekød falder?

Først og fremmest, fordi burgeren bare er utroligt godt designet.

Søndag er den dag i ugen, hvor vi spiser flest burgere, ifølge tal fra Coop Analyse, der løbende undersøger danskernes madvaner. Grafen er indekstal, hvor 100 er landsgennemsnittet. (Foto: Grafik: Ingeborg Munk Toft / DR)

Det fortæller Michael Bom Frøst, som er ekspert i fødevaredesign og forbrugeradfærd på Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.

- Ud fra et smagsmæssigt synspunkt så spiller burgeren bare på alle de billige tricks. Den lokker dig med saftigt kød, sød ketchup og fed mayo, og det er netop de smage, som vores hjerne er født til at kunne lide.

Når vores hjerne lige netop tænder på smagen af kød, ketchup og mayonnaise, så hænger det sammen med, at disse tre repræsenterer protein, kulhydrat og fedt. Tre grundlæggende byggesten, som vi siden stenalderen har været afhængige af for at kunne overleve.

Det trygge valg på cafeen

En anden forklaring på vores burgertrang er, at den både er meget genkendelig, men også mulig at variere i et uendeligt antal variationer:

- I en tid hvor vi kan vælge mellem så mange forskellige fødevarer og retter, så vender vi ofte tilbage til mad, som vi ved smager godt, og her er burgeren et godt eksempel. Den er simpelthen et trygt valg, når vi sidder på en cafe og prøver at overskue menukortet.

- Samtidig har vi også oplevet en burger-revolution de seneste år, hvor flere restauranter og gastrofolk er begyndt at variere den. Det har betydet, at vi med burgeren opnår genkendelighed, men også noget nyt og spændende, og det er helt sikkert noget, der får os til at blive ved med at spise dem, siger Michael Bom Frøst.

Er du klar til at prøve kræfter med nogle nye burger-versioner i køkkenet? Her får du tre opskrifter til inspiration.