Vil du spare penge på julefrokosten? Så undgå disse klassiske fælder

Du kan sagtens spare penge uden at spare på hyggen, siger madspildsaktivist.

(Foto: Jakob Eskildsen)

Kolde karrysild, der har stået på en buffet for længe.

Tørre rester af en juleand, som ingen rigtig gider at sætte tænderne i.

December måned er fyldt med madspildsfælder, og selvom vi danskere bliver bedre og bedre til at begrænse vores madspild, så går det ned ad bakke her til jul.

Interesseorganisationen Landbrug og Fødevarer vurderer, at vi danskere smider mad ud for 1,4 milliarder kroner i december måned.

Heldigvis er der tiltag, der kan mindske det enorme madspild, fortæller Selina Juul, som står i spidsen for bevægelsen Stop Spild Af Mad.

- For mange danskere er meget mad lig med meget hygge, og julen ser vi lidt som hellig. Vi orker ikke at juleskamme os over den mad, vi spiser, og det kan jeg godt forstå. For mig er det bare vigtigt at sige, at vi ikke skal skære ned på hyggen. Vi skal bare smide mindre ud, og det er faktisk ret nemt.

Falder du også i fælderne? Her får du Selina Juuls syv effektive råd til, hvordan du gør klimaet og pengepungen en kæmpe tjeneste ved at undgå madspild i julemåneden.

1

Buffeten der svømmer over af mad

NORDFOTO 1996 (Foto: STEEN JACOBSEN © Scanpix)

Alle kender synet af en forladt julebuffet med halvkolde rester, der er lige til at smide ud. Og når mad har stået et par timer på et bord i stuetemperatur, så er det meste af maden faktisk lige til skraldespanden, fortæller Selina Juul. Derfor vil hun råde alle, der skal holde julefrokost til en simpel ting:

- Lad være med at stille alle retter på bordet samtidig. Uanset om du holder julefrokost med arbejdet eller familien, så sæt aldrig al maden ind på en gang. Mad, der ikke er pakket ud, kan i langt højere grad gemmes og varmes op igen, siger Selina Juul.

- Og selvfølgelig skal buffetten eller julebordet stadig se flot og lækker ud. Men hvis man bare sørger for at bære mad ind løbende og samtidig dekorerer buffetbordet med julepynt eller gran, så kan man sagtens undgå, det ser tomt ud.

2

De farlige jule- og nytårstilbud

Julehandel i Bilka. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Både julen og nytår er supermarkedernes helt store tilbudsfest. Husk at overvej tilbuddene nøje. Mange steder kører med tre for to-konceptet, men har du virkelig brug for tre pakker pålæg?

Da butikkerne har købt rigtigt stort ind til julen, kan du finde mange datovarer i og efter julen. Selvom datovarer er en god måde at bekæmpe madspild på, så husk at du har et ansvar som forbruger, når du køber dem, råder Selina Juul:

- Selvom datovarer ofte er billige, så skal de jo oftest bruges hurtigt. Så de kan nemt blive en dyr madspildsfælde, hvis ikke man tænker sig om, når man køber dem. Husk at du ofte kan putte datovarer i fryseren, hvis du opdager, du ikke kan nå at bruge den.

3

Mængdefælden

Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2012 (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2011)

Mange danskere gør julefrokosten til et sammenskudsgilde.

Ofte ender det i en stor overproduktion af mad, fordi samtlige gæster tager mad med til alle. Og hvis man så har inviteret tyve gæster, ja, så bliver det altså til meget mere mad, end man kan spise, og man kan ende med at smide ud for tusindvis af kroner, fortæller Selina Juul.

- Igen handler det om, at man lige tænker sig om, inden middagen går i gang. Måske kan man sige til sine gæster, at de ikke skal tage alt for meget med. Samtidig kan man jo også på forhånd sørge for, at man har beholdere og fryseposer, så folk kan få en doggy-bag med hjem.

4

Ad, det kan jeg ikke lide!

. (Foto: MORTEN JUHL © Scanpix)

En tredje madspildsfælde er vores egne madrester.

Når menuen står på julemad, har mange nemlig en tendens til at hamstre løs i buffeten og fylde tallerkenen op, selvom vi ikke er sikre på, om vi kan spise det hele, siger Selina Juul. Også her har hun et konkret trick.

- Start med at lave bittesmå prøver af maden fra buffeten. Smag dig frem og tag så mere af det bagefter, du rent faktisk synes er lækkert.

Derudover er det også smart, at man som vært stiller de lidt mindre tallerkener frem.

- Det skal jo ikke være sådan, at vi spiser af underkopper, men vi har en tendens til at fylde mindre på tallerkenen, hvis den ikke er så stor, så det kan man godt tænke over, når man dækker op, siger Selina Juul.

5

Proppede køleskabe og frysere

(Foto: NF / LEVNEDSMIDDELKONTROLLEN © Scanpix)

Der er mange mennesker, der smider mad ud i dagene op til jul, fordi de skal på juleferie. Og mindst lige så mange smider mad ud i juledagene, fordi de ikke har mere plads i fryseren eller køleskabet. Derfor kan det være smart at holde en tøm-fryseren-uge allerede her i slut november, anbefaler Selina Juul.

- Selvom du ikke skal holde jul hjemme, er julemåneden også en god anledning til at rydde ud i køleskabet og fryseren generelt. Der ligger så meget mad rundt omkring i de danske køle- og fryseskabe, som aldrig bliver spist, siger Selina Juul.

6

Unødvendige storindkøb

(Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Før i tiden holdt supermarkederne lukket i løbet af julen. Det fik os til at handle stort ind af frygt for, at vi pludselig manglede noget i den vigtige juletid. Men selvom de store butikker holder lukkede i helligdagene, så er de små jo stadig åbne, så tænk over det næste gang, du overhandler til jul, siger Selina Juul.

- Måske er det bedre at holde lidt igen og så tage ud og købe småt ind, når du har bedre overblik over, hvad der er spist og ikke spist?

7

Vi går all in på kvantitet

(Foto: Nils Lund Pedersen © Scanpix)

I julen har vi lidt en tendens til at tænke jo mere desto bedre. For jo mere julemad, der er på bordet, jo mere hygger vi os. Men den tanke skal vi altså gøre op med, mener Selina Juul.

- I gamle dage var der jo en god grund til, at man i julen skulle fedes op, hvis man for eksempel arbejdede hårdt i marken, men i dag er der altså ingen grund til at overspise, siger Selina Juul og opfordrer til, at man tænker kvalitet fremfor kvantitet, når julens middage og frokoster skal planlægges.

- Måske behøver der ikke være 15 retter, men bare et mindre udvalg af nogle ekstra lækre retter. Hvis vi har kræset om maden, er vi ikke lige så glade for at smide den ud, siger hun.

Genbrug julemaden: Her kommer tre geniale opskrifter på genial julemad lavet på rester.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter