Vildt fedtet og dejlig sød: Bagedyst-finalist viser vejen til ægte karamelsovs

Elsker du klistrede kager? Så er flydende saltkaramel vejen frem, mener Jon Daniel Edlund fra Den store bagedyst.

Har du nogensinde overvejet at lave din egen karamelsovs? Det er faktisk ikke så svært.

Flydende karamel en stensikker vej til at peppe et hav af desserter og kager op. Lige nu svømmer internettet over af dessertvideoer, hvor kager bliver overhældt med chokolade og karamelsovs.

I videoen ovenfor kan du se Jon Daniel Edlund fortælle om hemmeligheden bag en vellykket flydende karamel.

Men hvad er der med flydende karamel? Hvorfor er det så populært?

Ifølge Jon Daniel Edlund fra sidste års sæson af Den store bagedyst er karamelsovs en unik mulighed for at lave en dessert med stor variation i konsistensen.

- Når man laver en dessert, så er det altid smart at tænke i forskellige konsistenser. Det giver en ekstra stor smagsoplevelse, fordi desserten simpelthen føles vildere i munden. Tænk på en pindeis med chokoladeovertræk eller en crème brûlée, som er toppet med sprød karamelliseret sukker. Det er begge eksempler på vellykkede desserter, hvor man kombinerer forskellige konsistenser, siger Jon Daniel Edlund og uddyber:

- Det er det samme med en karamelsovs. Den er så ultimativt klistret og dejlig lun, så i kombination med kold is eller en blød kage virker den helt fantastisk i munden.

Og hvorfor lige saltkaramel?

- Når man tilfører salt til sin karamel, så er det faktisk lidt den samme effekt, der spiller ind. Ligesom det er godt at kombinere forskellige konsistenser i sine desserter, så kan man også med fordel kombinere forskellige smage. Da en karamelsovs nemt kan blive meget sød, vil en lille mængde salt gøre smagen mere nuanceret og dermed mere delikat for smagsløgene.

I klippet øverst viser Jon Daniel Edlund, hvordan man laver saltkaramelsovs.

Forresten:

Har du selv fået lyst til at lave den populære topping? Her kommer Jon Daniel Edlunds opskrift på en lækker gulerodskage med flydende saltkaramel. Hvis ikke du er til gulerodskage, kan du bare lave karamellen og hælde den over en portion vaniljeis.