Vin passer slet ikke til julemaden, men vi drikker den alligevel

Julemiddagen er et frygteligt måltid at sætte vin til, fordi maden både er fed, sød og syrlig, lyder det fra vinekspert. Få hans bedste råd her.

Tre ud af fire drikker rødvin til julemaden, men det er ikke nemt at finde den rigtige. (Foto: Kallestad © (c) Scanpix)

Hvis du allerede nu er ramt af julestress og ikke har tid til at læse en hel artikel om den rigtige julevin, så gå efter dette simple råd fra direktør i PL Vinimport Brian Anthonsen:

- Drop den billige Amarone til 100 kroner og køb en dyr Ripasso i stedet.

Vin er en del af den store julepakke

Tre ud af fire danskere drikker rødvin til julemiddagen, viser tal fra Analyse Danmark. Det er lidt færre, end Brian Anthonsen forventede.

- Der er en illusion om, hvad den perfekte jul indeholder, og her er rødvin en del af pakken, så jeg troede egentlig, at det tal ville være oppe på 85 procent.

Et frygteligt vinmåltid

Til julemiddagen skal maden bare spille. Sværen skal være sprød, og sovsen skal være tyk nok til at hænge på kartoflerne. Ifølge vineksperten er tendensen også, at vinen skal være perfekt, så det hele går op i en højere enhed.

Det er bare ikke verdens letteste opgave at finde den perfekte vin til julemiddagen.

- Det er faktisk et frygteligt måltid at sætte vin til. Du har de søde brune kartofler, noget lidt halvtørt andekød, fed sovs og rødkål med syre. Det er jo egentlig en underlig sammensætning og ikke ret vinvenligt, siger Brian Anthonsen, som dog alligevel har nogle gode råd til, hvad man skal gå efter, når man skal vælge vin til juleaften.

- Det er vigtigt at finde en kraftig vin, der kan stå imod den fede mad. Og så må den gerne have lidt bærsødme men ikke for meget. Den skal have en tilpas sødme.

Drik Amaronen til gaverne

Der er lidt en tradition blandt danskere for, at julevinen er en Amarone. Det forstår Brian Anthonsen ikke helt.

- Amarone er jo lidt en frugtbombe, og i min verden passer det bare ikke ret godt til den middag. Det er lidt som en flødeskumskage med ekstra flødeskum. Jeg er mere til en god Ripasso, som jo er lillebror til Amarone. Det er en lidt lettere vin.

Det betyder dog ikke, at Amaronen er dømt ude fra juleaften. Den skal bare ikke nydes til maden.

- Mit bedste råd er at købe en dyr Ripasso eller en Cabernet Sauvignon, gerne fra Californien til maden. Og køb så en god Amarone til mere end 200 kroner og drik den inde ved pejsen, mens I pakker gaver op, lyder det fra vinekspert Brian Anthonsen.

FacebookTwitter