Wow! Bagedyst-vinder afslører sine klammeste kage-tricks til halloween

Bagedyst-geniet Emil Obel viser, hvordan du får blod, hjerne og spindelvæv til at smage skønt.

Det er fedt at lave provokerende kager, mener Emil Obel. Allerede i månederne op til halloween går han i gang med at eksperimentere med frygtindgydende bagværk. (© Festlige og fantasifulde kageborde/ Politikens Forlag)

Det ville være svært at finde en dansker, der er lige så besat af halloweenkager som 19-årige Emil Obel.

Den tidligere bagedyst-vinder har altid været vild med halloween, og allerede i begyndelsen af oktober går han i gang med at uhygge derudaf.

- Jeg er kæmpefan. Halloween er simpelthen sådan en genial højtid, fordi man får lov at være gakket, grim og dyrke alt det, man normalt ikke sætter pris på. Og så er det rart at have et lyspunkt i et langt efterår, hvor der ellers ikke er så mange helligdage, siger Emil Obel, som for tiden arbejder på en bagebog om halloweenkager.

Hvis man har fulgt med på Emil Obels profil på Instagram, vil man vide, at han er temmelig seriøs med sit uhyggelige bagværk.

Den seneste måned har han blandt andet kreeret spiselige øjne og en klam lagkage formet som en blævrende hjerne.

Men halloweenkager behøver ikke være særlig besværlige for at se blærede ud, og du skal ikke være mester i glazeteknik for at lave en blæret kage, understreger han.

- Lige nu er årstiden perfekt til at bage kager med sæsonens frugt og grønt. Gulerødder, æbler, squash og græskar er oplagt at bruge og med en simpel pynteteknik, kan man hurtigt komme i mål med en imponerende kage.

Her kommer fire nemme bud på hjemmelavet pynt fra kongen af halloween-kager", Emil Obel.

1

Gulerodskage med blodige hjerner

(Foto: Emil Obel)

Du behøver ikke være en mester i chokoladeafstøbning for at tilføre dine kager et makabert "hjerne-look". Valnødder ligner jo minihjerner på en prik, så på den måde har naturen hjulpet os godt på vej, siger Emil Obel, der her har dekoreret en gulerodskage med friske valnødder marineret i "hjemmelavet blod".

- Blodige hjerner er en virkelig nem pynt, der ikke tager mere end to minutter at lave. Blodet blander jeg af lidt sirup og rød frugtfarve, men man kan også bruge akaciehonning eller en anden sirup fra gemmerne, forklarer han.

Minihjerner kan bruges som pynt på alle slags kager, men lige nu er det oplagt at eksperimentere med gulerodskager, anbefaler Emil Obel.

- Lige nu er gulerødder i sæson, og de giver en god saftighed i dine kager. Samtidig er det også en god ide at tilføre godt med tørrede frugter, varme krydderier samt nødder i en gulerodskagen. Og på den måde passer valnødderne perfekt som pynt, siger Emil Obel.

Emils ekstratip: Vent med at dekorere din gulerodskage med minihjernerne til lige inden servering. Ellers vil blodet splatte for meget ud i din flødeosttopping.

2

Chokoladekage med edderkoppespind

(Foto: Emil Obel)

En af de billigste og nemmeste former for kagepynt er glasur. Og du behøver altså ikke en sprøjtepose for at lave edderkoppespind og andre tegnerier på din chokoladekage, fortæller Emil Obel.

- Du kan sagtens hælde din glasur i en almindelige frysepose og så klippe et lille hul, men husk, at kagen skal være kølet godt af, inden du dekorerer den. Ellers vil glasuren smelte.

Når du skal lave din glasur, gælder det om at opnå en tyk og sej konsistens.

- Pisk den rigtig godt, så den bliver mere hvid og stærk. Brug gerne kogende vand eller æggehvide, forklarer Emil Obel.

Inden du tegner på selve kagen, kan du overveje at lave en skitse på et stykke papir. Og har du ikke mod på spindelvævs-motivet, kan man jo altid skrive R.I.P., foreslår han.

Emil ekstratip: Når du bager chokoladekager, så husk, at de smager bedst, hvis der er ægte chokolade i. Der findes mange opskrifter på kakaokager derude, men chokolade giver din kage mere smag.

3

Blodig æbletærte

(Foto: Emil Obel)

En halloweenkage, som Emil Obel er særlig glad for, er denne æbletærte med låg.

- Æbleklager og æbletærter er klassisk dansk bagværk. De fungerer altid, og her i efteråret giver det supergod mening at bruge vores dejlige danske æbler, siger han.

Heldigvis er æbletærten også nem at lave i en uhyggelig version.

- Vi kender allesammen de her æbletærter med flettet låg, og det er ikke altid, det bliver, som man havde håbet. I stedet ville jeg bare dække hele min æblekage med et mørdejslåg og så skære et motiv i dejen. Det er altid så fedt at se, hvordan det skifter udtryk i ovnen!

Hvis ikke det falder dig naturligt at skære et monster i mørdej, kan du sagtens holde dig til et mere simpelt motiv, mener bageentusiasten.

- Du kan lave et snitsår eller et skeletansigt, foreslår han.

For at give æbletærten er særligt blodigt look, tilsætter Emil Obel lidt bær til æblerne i kagen.

- I denne kage har jeg proppet solbær i, fordi de klæder æblesmagen godt, men man kan sagtens bruge hindbær, brombær, blåbær eller stikkelsbær.

Emil ekstratip: Sørg for, at din tærtedej er kold, når du skærer i den. Så bliver det nemmere for dig at lave et fedt motiv.

4

Muffins med spindelvæv

(Foto: Emil Obel)

I disse coronatider giver det ekstra god mening at servere portionskager, men der er også andre fordele ved muffins og cupcakes.

- Generelt er det jo praktisk med kager, der ikke skal skæres ud og spises med gafler og tallerkner. Det sparer dig for opvask, og så er de er nemme og hurtige at bage.

Heldigvis er det ligeså nemt at tilføre dine muffins et spørgelsesagtigt look. Det eneste, du skal bruge, er nemlig skumfiduser.

- Du tager bare en ordentlig håndfuld skumfiduser og smelter dem i en mikrovn eller over et vandbad. Til sidst kan det røres sammen til en klistret masse, som du kan bearbejde i hænderne.

- Det er noget klistret stads, men det er sjovt at trække i med fingrene, for hurtigt opnår du det her spindelvævsagtige look, fortæller Emil Obel.

Emils ekstratip: Hvis du sprøjter lidt frosting, ganache eller mousse på din muffin, får du lidt højde på din kage, og det gør det nemmere at fordele spindelvævet på en flot måde.

Kan du huske den? Her er Emil Obels måske mest berømte halloweenkage. 'Haunted house' - mesterværket fra bagedystfinalen i 2018.