3 slags græsk dip
Her får du opskrifterne på 3 græske dips: Taramosalata, Tirokafteri ( Spicy feta-dip) og Tzatziki.
Tilberedningstid:
Antal portioner:
0 pers.
Kok og program
Ingredienser
Taramosalata
- 450 g melede kartofler
- 200 g rødløg
- 1 fed hvidløg
-
100 g
røget, hel torskerogn
(eller halvt torskerogn, halvt Bottarga)
- 1 dl god olivenolie
- 1 stor spsk. tomatpuré
- saft fra 1 citron
- salt og peber
Tirokafteri ( Spicy feta-dip)
- 300 g feta
- 2 røde pebre
- 1-2 fed hvidløg
-
chili
flakes
(efter smag)
- 2 tsk. paprika
- ca. 1 dl olivenolie
-
citronsaft
(efter smag)
Tzatziki
- 4 dl græsk yoghurt
- 1 agurk
- 3-4 fed knust hvidløg
- 2-3 spsk. olivenolie
- 1-2 spsk. hvidvinseddike
- 2 tsk. hakket, frisk dild
-
salt
og peber
(efter smag)
Fremgangsmåde
Taramosalata
Den oprindelige græske taramosalata laves af rogn fra multe eller karpe. Men almindelig røget torskerogn fungerer også fint.
- Kog kartoflerne helt møre og kom dem i røremaskinens skål med K-spaden sat på. Gem lidt af kartoffelvandet. Kør kartoflerne til de er helt mosede, tilsæt lidt kogevand undervejs. Lad massen køle af.
- Kom rognen i en foodprocessor sammen med rødløg skåret i mindre stykker, det knuste fed hvidløg og citronsaften. Blend til massen er helt glat.
- Kom rognmassen over til kartoflerne og rør det hele sammen mens der tilsættes olivenolie lidt ad gangen.
- Farv massen smukt lyserød med lidt koncentreret tomatpuré og smag til med salt og peber.
- Lad massen hvile overdækket på køl en times tid inden den serveres dryppet med lidt olivenolie og sorte oliven på toppen.
Tirokafteri ( Spicy feta-dip)
Denne dip hører til den græske “meze” - altså den lille snack man får sammen med et glas før middagen.
- Flæk de røde peber og fjern kerner og stilk. Læg dem på en bageplade og rist dem under grillelementet til de er næsten sorte. Læg dem derpå i en skål og dæk med tætsluttende køkkenfilm. Lad dem trække en halv times tid.
- Fjern derpå skindet på pebrene. Kom dem i en blender sammen med de øvrige ingredienser og blend til en pasta.
- Smag evt. til med mere citronsaft. Salt burde ikke være nødvendigt, da feta’en er ret salt i sig selv.
Tzatziki
Denne græske klassiker behøver næppe nogen introduktion.
- Den græske yoghurt er så tilpas fed, at den ikke behøver at blive drænet.
- Riv agurken med skræl og læg det revne i et rent viskestykke. Vrid så meget væde som muligt ud. Bland alle ingredienser og smag til med salt og peber.
Spis dippene med lunt pitabrød til at dyppe med.