(Foto: Jacob Snedevig ©DR)

3 slags græsk dip

Her får du opskrifterne på 3 græske dips: Taramosalata, Tirokafteri ( Spicy feta-dip) og Tzatziki.

Tilberedningstid: Antal portioner: 0 pers.

Ingredienser

Taramosalata

  • 450 g melede kartofler
  • 200 g rødløg
  • 1 fed hvidløg
  • 100 g røget, hel torskerogn
    (eller halvt torskerogn, halvt Bottarga)
  • 1 dl god olivenolie
  • 1 stor spsk. tomatpuré
  • saft fra 1 citron
  • salt og peber

Tirokafteri ( Spicy feta-dip)

  • 300 g feta
  • 2 røde pebre
  • 1-2 fed hvidløg
  • chili flakes
    (efter smag)
  • 2 tsk. paprika
  • ca. 1 dl olivenolie
  • citronsaft
    (efter smag)

Tzatziki

  • 4 dl græsk yoghurt
  • 1 agurk
  • 3-4 fed knust hvidløg
  • 2-3 spsk. olivenolie
  • 1-2 spsk. hvidvinseddike
  • 2 tsk. hakket, frisk dild
  • salt og peber
    (efter smag)

Fremgangsmåde

Taramosalata 

Den oprindelige græske taramosalata laves af rogn fra multe eller karpe. Men almindelig røget torskerogn fungerer også fint.


  1. Kog kartoflerne helt møre og kom dem i røremaskinens skål med K-spaden sat på. Gem lidt af kartoffelvandet. Kør kartoflerne til de er helt mosede, tilsæt lidt kogevand undervejs. Lad massen køle af.
  2. Kom rognen i en foodprocessor sammen med rødløg skåret i mindre stykker, det knuste fed hvidløg og citronsaften. Blend til massen er helt glat. 
  3. Kom rognmassen over til kartoflerne og rør det hele sammen mens der tilsættes olivenolie lidt ad gangen.
  4.  Farv massen smukt lyserød med lidt koncentreret tomatpuré og smag til med salt og peber.
  5.  Lad massen hvile overdækket på køl en times tid inden den serveres dryppet med lidt olivenolie og sorte oliven på toppen.

Tirokafteri ( Spicy feta-dip)

Denne dip hører til den græske “meze” - altså den lille snack man får sammen med et glas før middagen. 


  1. Flæk de røde peber og fjern kerner og stilk. Læg dem på en bageplade og rist dem under grillelementet til de er næsten sorte. Læg dem derpå i en skål og dæk med tætsluttende køkkenfilm. Lad dem trække en halv times tid.
  2. Fjern derpå skindet på pebrene. Kom dem i en blender sammen med de øvrige ingredienser og blend til en pasta. 
  3. Smag evt. til med mere citronsaft. Salt burde ikke være nødvendigt, da feta’en er ret salt i sig selv.

Tzatziki

Denne græske klassiker behøver næppe nogen introduktion. 

  1. Den græske yoghurt er så tilpas fed, at den ikke behøver at blive drænet.
  2. Riv agurken med skræl og læg det revne i et rent viskestykke. Vrid så meget væde som muligt ud. Bland alle ingredienser og smag til med salt og peber.


Spis dippene med lunt pitabrød til at dyppe med.