5 slags små sommertærter (©DR)

5 slags små sommertærter

Følg Mette Blomsterbergs opskrift, og lav 5 forskellige sommertærter, som kan serveres til dessert en dejlig, lun sommeraften. Vær opmærksom på, at grundcremen gerne skal køle af i ca. 3 timer eller gerne natten over.

Tilberedningstid: 1 time, 30 min. Antal portioner: 4 pers.

Kok og program

Ingredienser

Grundcreme

  • 4 blade husblas
  • 6,5 dl piskefløde
  • 150 g god, hvid chokolade
  • 1 spsk. honning

Mørdej

  • 0.5 stk. vaniljestang
    (polynesisk)
  • 100 g flormelis
  • 300 g hvedemel
  • 150 g smør
    (stuetempereret)
  • 1 stk. æg
    (str. m)

Karamelcreme

  • 2 spsk. hvidt sukker
  • 0,5 dl vand
  • 0,2 stk. af den kolde, piskede grundcreme

Moccacreme

  • 0,5 dl espressokaffe
  • 0,2 stk. af den kolde, piskede grundcreme

Lakridscreme

  • 1 smule fintrevet rålakrids
  • 0,2 stk. af den kolde, piskede grundcreme

Limecreme

  • 1 stk. lime
    (vasket)
  • 0,2 stk. af den kolde, piskede grundcreme

Ingefærcreme

  • 1 stk. ingefær á 3 cm
  • 0,2 stk. af den kolde, piskede grundcreme

Derudover

  • 1 bakke blåbær
  • 1 bakke hindbær
  • 1 bakke ribs
  • 1 bakke solbær
  • 1 bakke brombær
  • 1 smule flormelis
  • 20 stk. små, krusede metalforme
    (5 cm. i diameter)

Fremgangsmåde

Lav grundcreme:

  1. Læg husblassen i blød i ½ liter koldt vand i ½ time. 
  2. Varm piskefløden op til 80 grader i en lille gryde og tag gryden af varmen. 
  3. Hak chokoladen fint og kom den op i en lidt stor skål. 
  4. Hæld halvdelen af den varme fløde over den hakkede chokolade og rør godt med en gummispartel til chokoladen smelter. 
  5. Tilføj honningen og det sidste varme fløde og rør igen godt. 
  6. Vrid husblassen fri for vand, kom den direkte op i den varme creme, og rør godt til al husblassen er smeltet. 
  7. Kom den færdige creme op i en ren skål, dæk den til med film og køl den 
  8. fuldstændigt af i køleskabet min. 3 timer eller gerne til næste dag.

Lav mørdej: 

  1. Halvér vaniljestangen på den lange led og skrab kornene ud med en lille kniv. 
  2. Mas kornene sammen med flormelissen med kniven, så kornene skilles ad. 
  3. Ælt vaniljesukker, mel og stuetempereret sammen med hænderne til en ensartet dej. 
  4. Tilføj ægget og ælt det med. Stop når dejen er ensartet og stil den i køleskabet i ½ time inden udrulning. 
  5. Rul den kolde mørdej ud i en anelse ekstra mel i 4 mm. tykkelse. 
  6. Udstik små cirkler med en rund, glat udstikker der er 1 cm. større i diameter end diameteren på de forme der anvendes. 
  7. Foer formene med dej-cirklerne og tryk dejen godt ud i formene. (Formene skal ikke smøres.) 
  8. Pres alt overflødig dej væk fra kanterne og bag skallerne kort i en 190 grader varm ovn, til de er gyldne ca. 5 minutter afhængigt af ovnen. 
  9. Afkøl skallerne kort og tag dem derefter forsigtigt ud af formene. 
  10. Lad dem afkøle helt på en bagerist. Skallerne kan bages dagen før de skal anvendes, hvor de så opbevares i en lufttæt beholder.

Lav de 5 slags creme:

  1. Pisk al den kolde grundcreme luftig med piskeris, gerne i en røremaskine og fordel den piskede creme ligeligt i 5 skåle.

Lav karamelcreme:

  1. Smelt sukkeret i en lille kasserolle til gylden karamel og tag kasserollen af varmen. 
  2. Tilsæt vandet - pas på det vil bruse op. 
  3. Stil kasserollen tilbage på blusset og kog det et par minutter, til det er blevet til karamelsirup. 
  4. Kom siruppen op i en lille skål, hvor det afkøler helt ved stuetemperatur. 
  5. Pisk den kolde karamelsirup i den piskede grundcreme. 
  6. Kom karamelcremen op i en engangssprøjtepose og klip et lille hul.

Lav moccacreme:

  1. Pisk den kolde espresso i den piskede grundcreme og kom moccacremen op i en engangssprøjtepose og klip et lille hul.

Lav lakridscreme:

  1. Riv rålakridsen fint og bland det i den piskede grundcreme. 
  2. Kom lakridscremen op i en engangssprøjtepose og klip et lille hul.

Lav limecreme:

  1. Tør den vaskede lime af i køkkenrulle. 
  2. Riv det yderste af skallen fint og pisk det i den piskede grundcreme. 
  3. Pres saften fra en halv lime hen over en lille sigte og pisk det med. 
  4. Kom limecremen op i en engangssprøjtepose og klip et lille hul.

Lav ingefærcreme:

  1. Skræl og riv ingefæren fint. 
  2. Pres den revede ingefærs saft igennem en lille sigte ned i den piskede grundcreme og pisk det sammen. 
  3. Kom ingefærcremen op i en engangssprøjtepose og klip et lille hul.

Opbygning: 

  1. Sprøjt høje toppe af hver slags creme i de sprøde skaller, 4 stk. af hver. 
  2. Pynt sirligt med de friske bær. 
  3. En slags bær til hver slags creme. 
  4. Drys slutteligt med en anelse flormels igennem en lille sigte. 
  5. Servér sommertærterne kolde.