Lækre basser med abrikos og stikkelsbær. (Foto: DR ©DR)

Abrikosbasser og stikkelsbærbasser

Der er ikke noget så lækkert som wienerbrød til kaffen eller på morgenbordet. Her får du Jespers opskrift på basser med abrikos og stikkelsbær, som han lavede dem i 6. sæson af 'Den store bagedyst'.

Tilberedningstid: 3 timer, 30 min. Antal portioner: 8 pers.

Kok og program

Ingredienser

Dej

  • 750 g hvedemel
  • 75 g gær
  • 3,75 dl mælk
  • 30 g sukker
  • 1,5 knivspids salt
  • 150 g æg
  • 75 g smør
  • 300 g koldt smør

Stikkelsbærsylt

  • 200 g grønne stikkelsbær
  • 75 g sukker
  • 1 spsk. limesaft
  • 0,5 tsk. agar agar

Kandiserede stikkelsbær

  • 100 g grønne stikkelsbær
  • 190 g sukker
  • 1,25 dl vand

Glasur

  • 150 g flormelis
  • 3 spsk. æggehvide

Abrikosmarmelade

  • 150 g tørrede abrikoser
  • 50 g sukker
  • 2 tsk. friskrevet ingefær
  • 1 dl vand
  • 0,5 tsk. agar agar

Kandiseret ingefær

  • 16 skiver frisk ingefær
  • 150 g sukker
  • 0,5 dl vand

Marengs

  • 75 g æggehvider
  • 60 g flormelis

Til pynt

  • 100 g pistacienødder
  • 100 g pekannødder
  • 8 stk. tørrede abrikoser

Fremgangsmåde

Dej

  1. Lad ingredienserne opnå stuetemperatur pånær de 300 g smør.
  2. Sigt melet i rørekedlen. Lun mælk i en gryde og opløs gæret i mælk.
  3. Tilsæt 2 spsk af melet til mælken og en smule af sukkeret.
  4. Tildæk og lad stå i 15 minutter.
  5. Bland sukker og salt i melet og slå æggene ud heri.
  6. Ælt melet med mælkemassen.
  7. Tilsæt undervejs de 75 g smør skåret i små terninger.
  8. Ælt til den er blød og smidig.
  9. Lad dejen hæve i 1,5 time.


Abrikosmarmelade

  1. Hak abrikos.
  2. Kog abrikos, sukker, vand og ingefær til abrikosen er blød og mør.
  3. Tilsæt agar agar og kog i 3 minutter under omrøring.
  4. Sæt på køl.


Kandiseret ingefær

  1. Kog sukker og vand til en lage og lad ingefær simre heri til de er klare.
  2. Læg ingefæren på en bageplade og bag ved 150 grader i 20 minutter.
  3. Smør lidt af lagen på undervejs.


Stikkelsbærsylt

  1. Kog stikkelsbær, sukker og lime til stikkelsbærrene er møre.
  2. Mos bærrene med en ske.
  3. Tilsæt agar agar og kog i 3 minutter under omrøring.


Kandiserede stikkelsbær

  1. Kog sukker og vand til 120 grader.
  2. Lad stikkelsbærrene simre i lagen i 4 minutter.
  3. Tag bærrene op på en rist.
  4. Pensl evt. med lagen undervejs og lad dem tørre på risten.


Marengs

  1. Pisk æggehviderne forholdsvist stive og tilsæt derefter flormelis og pisk til massen er helt stiv, og skålen med marengsen kan vendes på hovedet, uden det falder ud af skålen.


Glasur

  1. Pisk flormelis og æggehvider.


Samling af basserne

  1. Slå dejen ned og ælt igennem.
  2. Rul dejen til en firkant.
  3. Rul de 300 g koldt smør til en firkant og placer på midten af dejen.
  4. Fold dejens hjørner omkring smørret så den dækkes.
  5. Rul dejen ud til en rektangel.
  6. Fold dejen sammen tredelt.
  7. Rul dejen ud til et rektangel og gentag pkt. 6 og 7 tre gange.
  8. Lad dejen hæve tildækket i 20 minutter.
  9. Rul dejen ud.
  10. Skær otte cirkler, otte halvmåner og otte trekanter af dejen.
  11. Læg en tsk abrikosmarmelade på midten af cirklerne og luk dem med halvmånerne.
  12. Pensl dem med æggehvide og drys med hakkede pekannødder.
  13. Læg en tsk stikkelsbærsylt på trekanterne.
  14. Pensl med æggehvide og drys med hakkede pistacienødder.
  15. Bag ved 200 grader i 20 minutter.
  16. Pynt cirklerne med marengs, kandiseret ingefær og tørret abrikos.
  17. Pynt trekanterne med kandiseret stikkelsbær og glasur.

Opskriften findes i samlingen

Den store bagedyst 2017 (afsnit 4)