Chutney kan være virkelig lækkert i en burger. (Foto: Peter Bilde Fogh ©DR)

Æble-daddel-chutney

En lækker chutney er fantastisk. Her får du Syltedronningen Helena Graystons opskrift på en chutney med æble og daddel. Den både bruges på en ostemad, i en burger eller en hotdog, i sammenkogte retter, på smørrebrød eller til kylling, kød eller vegetarretter.

Opskriften giver cirka to glas af 200 ml.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 0 pers.

Kok og program

Ingredienser

  • 1 kg æbler
  • 125 g medjol dadler (eller andre dadler)
  • 4 løg i grove tern
  • 4 fed hvidløg, finthakket
  • 45 g ingefær
  • 250 ml æbleeddike
  • 5 spsk. gul eller rød karrypasta
  • 125 g lys muscovado sukker (eller en anden sukker) - evt. lidt mindre sukker
  • 1 spsk. salt

Fremgangsmåde

  1. Skyl æblerne, udkern og skær i mindre stykker (eller riv dem i en food processor). 
  2. Hak dadlerne i grove stykker. Kør evt. i foodprocessor sammen med løg og hvidløg.
  3. Hak løg og hvidløg. 
  4. Skræl og riv ingefær. 
  5. Kom æbler, dadler, løg, hvidløg og ingefær i en tykbundet gryde sammen med æbleeddike og karrypasta. 
  6. Kog blandingen op langsomt og lad koge i 15 minutter indtil frugten begynder at mørne. 
  7. Tilsæt sukkeret og rør godt rundt til det er opløst. 
  8. Tilsæt salt efter smag, dvs. mere eller mindre end 1 spsk alt efter din smag. 
  9. Kog op igen og kog i 45 minutter indtil konsistensen er passende tyk. 
  10. Smag til undervejs og tilsæt sukker, salt eller eddike efter smag. 
  11. Du skal stræbe efter en sød, syrlig og krydret chutney. 
  12. Chutneyen har godt af at koge længe, da det udvikler smagen. Men rør i den ofte for at den ikke brænder på. 
  13. Hæld chutneyen på steriliserede sylteglas som lukkes til med det samme. 

Holdbarhed: 6-9 måneder ved stuetemperatur. Efter åbning 2-4 uger i køleskabet.