Flotte og smagfulde æblesnitter. (©DR)

Æblesnitter med valnødder, citronsaltkaramel og syltede æbler

I 6. sæson af 'Den store bagedyst' lavede Anton disse lækre æblesnitter med citronsaltkaramel. Kombinationen af den syrlige karamel med lækre salte noter, de friske æblers sprødhed og den saftige æblesnitte kan, ifølge Anton, få selv de mest hårdhjertede til at knibe en lille tåre.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 8 pers.

Kok og program

Ingredienser

Mørdej

  • 2 æg
  • 80 g valnødder
  • 275 g smør
  • 200 g sukker
  • 355 g mel

Æblemos

  • 5 stk. æbler
  • 25 g sukker (afhængig af æblernes sort og årstiden)
  • 1 spsk. citronsaft
  • 1 vaniljestang

Syltede æbler

  • 2 stk. røde æbler
  • 50 g citronsaft
  • 50 g sukker

Citronsaltkaramel

  • 75 g sukker
  • 65 g glukose
  • 140 g fløde
  • 125 g smør
  • 40 g citronsaft
  • Fint salt (efter smag)

Pynt

  • 50 g flormelis
  • 1 bundt rød skovsyre

Fremgangsmåde

Mørdej

  1. Tænd ovnen på 190° varmluft.
  2. Blend valnødderne i en krydderikværn eller blender til en helt fin mel.
  3. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud.
  4. Hæld valnøddemel, sukker, mel og vaniljekorn op i en skål eller røremaskine.
  5. Tilsæt smørret og ælt dejen til der ikke længere er smørklumper, og du har nogle fine krummer.
  6. Saml dejen med et æg - dejen skal kun samles og endelig ikke æltes!
  7. Del dejen op i to lige store portioner og rul de to dejklumper ud mellem to stykker bagepapir i to store rektangler af 3 mm tykkelse.
  8. Sæt dejpladerne på køl og lad dem hvile, til de er helt kolde.


Æblemos

  1. Skræl æblerne og kom dem i en gryde. 
  2. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Tilsæt vaniljekornene til æblerne sammen med sukker og citronsaft. 
  3. Læg låg på gryden og skru godt op for blusset. Når æblerne syder og koger, tages låget af, og der røres jævnligt i mosen. 
  4. Når æblerne er møre, stavblendes mosen og sættes til side.


Syltede æbler

  1. Pres ca. 1 ½ citron og tilsæt sukker til citronsaften. Rør indtil alt sukkeret er opløst.
  2. Skyl æblerne og find to forskellige udhulere frem.
  3. Udhul æblerne og lav 8 store kugler og 16 mellemstore kugler.
  4. Kom æblekuglerne ned i citronlagen og vend godt rundt. Lad dem stå på køkkenbordet.


Samling
  1. Tag de kolde dejplader ud af køleskabet. Placer den ene dejplade på en bageplade og fjern det øverste stykke bagepapir.
  2. Fjern også det øverste stykke bagepapir fra den anden dejplade og skær de to plader til, så de har nogenlunde den samme størrelse.
  3. Pensl kanterne på den nederste dejplade med sammenpisket æg.
  4. Smør æblemosen ud over hele den nederste dejplade. Sørg for at det ikke går helt ud til kanterne, da det så vil flyde ud.
  5. Placer den anden dejplade oven på mosen og tryk de to dejplader sammen i kanterne, så de holder på æblemosen.
  6. Prik snitten mange gange med en gaffel og pensl overfladen med sammenpisket æg.
  7. Sæt snitten i ovnen og bag den på 190° varmluft i 12-15 minutter afhængig af ovn.
  8. Tag snitten ud når den er  gylden og lad den køle helt af.



Citronsaltkaramel

  1. Sukker og glukose kommes i en gryde og koges til en gylden karamel.
  2. Når karamellen har en flot gylden farve tilsættes fløde og citronsaft. Det ser voldsomt ud, men det er meningen.
  3. Lad karamellen koge indtil alt sukkeret er blevet opløst i væsken, og massen er homogen.
  4. Tilsæt smør til karamellen og stavblend massen, så du får en flot ensartet karamel.
  5. Tilsæt fint salt efter smag. Vær forsigtig og smag til så karamellen får en lækker balance mellem syren fra citronen og saltet.
  6. Sæt karamellen på køl i kort tid - lad den endelig ikke være for lang tid i køleskabet, da den så vil blive for hård og umulig at sprøjte ud. Hvis du har glemt den på køl, så tag den ud og lad den stå ved stuetemperatur og blive lind og lækker igen.



Anretning

  1. Skær kanterne af den store “snitteplade” så du har en flot firkant. 
  2. Skær snitterne ud i otte lige store snitter.
  3. Tag de store æblekugler op af lagen og skær bunden af kuglerne så du får nogle flade “knapper”.
  4. Placer en stor æblekugle på midten af snitten og en mellemstor æblekugle på hver side af den store æblekugle.
  5. Kom karamellen i en sprøjtepose med en 12 mm tylle (jeg bruger en sekstentakket tylle) og sæt små dutter af karamellen op ad æblekuglerne.
  6. Drys lidt flormelis på hver ende af snitten.
  7. Placer to skovsyreblade oven på æblerne.
  8. Sæt snitterne på et flot fad eller skærebræt - så skal der guffes!

Opskriften findes i samlingen

Den store bagedyst 2017 (afsnit 1)