Du kan også servere andeleverpatéen på små sprøde kiks, toppet med lidt frisk appelsin, som en lækker snack. (©DR)

Andeleverpate

I programmet 'Jul med Timm, Markus og Katrine' lavede Timm denne lækre opskrift på en smagfuld andeleverpate krydret med rødvin, enebær, fennikel og timain. En skøn pate til julefrokosten, gerne serveret på godt rugbrød toppet med lidt surt. Paten kan også laves af kyllingelever, hvis det foretrækkes.

Paten skal trække 2-3 timer på køl inden servering

Tilberedningstid: 30 min. Antal portioner: 10 pers.

Ingredienser

  • 400 g andelever, renset og skyllet
  • 2-3 spsk. smør til stegning
  • 1 rødløg
  • 1 tsk. fennikelfrø
    (ristede og knuste)
  • 2-3 kvist timianblade
  • 4-5 enebær
  • 1 dl kraftig rødvin eller kirsebærvin
  • 2 spsk. sherry- eller æbleeddike
  • 50-100 g smør
  • ½-1 dl piskefløde
  • salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde

  1. Skær hinderne af leverne - de to levere hænger sammen af en tynd tråd - det er den, der skal skæres fra. 
  2. Smelt smørret på en pande og brun leverne over middelvarme indtil de er gyldne, ca. 2 minutter på hver side. 
  3. Kom de finthakkede løg på panden sammen med krydderierne og lad det hele stege indtil andeleverne er rosa i midten, ca. 3-4 minutter. 
  4. Tilsæt vin, eddike og lad det koge ind over lav varme i ca. 2 minutter. Tag panden af varmen, og lad det hele køle ned. 
  5. Hæld leverblandingen fra panden ned i en blender/foodprocessor sammen med smør. Blend indtil konsistensen er ensartet. 
  6. Tilsæt dernæst fløden lidt efter lidt (det er ikke sikkert, det hele skal i). 
  7. Smag pateen til med salt, peber og evt. ekstra eddike. 
  8. Kom den i en skål eller et patentglas og sæt patéen på køl i ca. 2 timer. 
  9. Server på ristet rugbrød med lidt surt til.

Opskriften findes i samlingen

Jul - med Timm, Markus og Katrine