De små souffléer bagt i appelsinskal er en både yndig og hyggelig dessert. (©DR)

Appelsinsoufflé med karamelsauce

Små fine appelsinsouffléer bagt i appelsinskallen, og serveret med en lun karamelsauce til. En perfekt og hyggelig dessert, som Kirsten bagte i Den store Bagedyst 2017. Prøv selv opskriften derhjemme.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 6 pers.

Kok og program

Ingredienser

karamelsauce

  • 200 g sukker
  • 50 g smør
  • 1,25 dl piskefløde

Soufflé

  • 7 stk. appelsiner
    (økologiske)
  • 3 stk. æg
  • 75 g sukker
    (+ 2 spsk.)
  • 4 spsk. maizena
  • 2 spsk. Grand Marnier
  • 1 tsk. creme of tartar

Desuden

  • 4 spsk. flormelis
  • 1 dl Grand Marnier

Fremgangsmåde

Karamelsauce

  1. Varm sukker op i en kasserolle - Du må ikke røre i det, men hold øje med det. 
  2. Når sukker er opløst, fjernes gryden fra varmen og smørret tilsættes under omrøring. Stil kasserollen på blusset igen og tilsæt fløden under omrøring. Rør til saucen er blevet tyk og hæld i beholder.

Souffle

  1. Stil din ovn på 220 grader alm ovn. 
  2. Skær toppen af dine 6 appelsiner. Den 7. appelsin rives skallen af.
  3. Med en ske, presses saften ud og appelsinskallerne udhules, stil til side. 
  4. I skålens med appelsinsaft og kød, klemmes resten af saften ud med fingrene og det hele kommes gennem en sigte. Du burde gerne have 2 ½ dl saft i en lille kasserolle. 
  5. Del de tre æg, kom æggeblommen i kasserollen med appelsinjuice og hviderne i din røremaskine. I kasserollen tilføjes 75 g sukker og 4 spsk. maizena. Stil blusset på medium varme, og pisk i massen hele tiden. Når massen er blevet tyk som kagecreme, tages det af varmen. 
  6. Kom massen i en skål og tilføj appelsinskal og Grand Mariner. Bland godt og stil på køl. Det er vigtigt at massen er helt kold, når den senere skal blandes med dine hvider. 
  7. Nu skal hviderne piskes - dette kommer til at tage ca. 20 minutter. Det er vigtigt for at danne en masse små bobler i dine hvider.
  8. Start med at piske på røremaskinenen ved middel hastighed (Kitchen Aid nr. 4) i 5 minutter. Når hviderne har en masse bobler, altså lige inden det begynder at bliver lidt stift, tilføjes 1 tsk. creme of tatar. Dette skal hjælpe dine æggehvider med at holde struktur. Indstil din røremaskine til at røre lidt hurtigere (Kitchen Aid nr. 6) i 5 minutter. 
  9. Når hviderne er næsten stive tilføjes 2 spsk. sukker og hastigheden øges (Kitchen Aid nr. 8) i 5 minutter. 
  10. De sidste 5 minutter indstilles røremaskinen på maks (nr. 10) - hold øje med din masse. Når den begynder at skinne, og æggehviderne samler sig inde i piskeriset betyder det, at den er færdig. Tjek ved at tage piskeriset af maskinen og se om du har en marengsspids herpå - hold piskeriset vandret - hvis din marengs ikke rykker sig, er den klar.
  11. Tag din appelsinmasse ud fra køl. 
  12. Vend 1/3 af hviderne i appelsinmassen, og derefter forsigtigt resten - Det er vigtigt at massen ikke er flydende, men stadig har lidt samme konsistens som din førhen piskede marengs. 
  13. Drys appelsinskallernes indeside med sukker.
  14. Kom soufflemassen i en sprøjtepose og fyld appelsinskallerne. Med en paletkniv skrabes toppen, så den er pæn og ens således at kan hæve ens op. 
  15. Indstil ovnen på 190 grader alm. ovn, og bag dine souffle i 15 minutter øverst i ovnen. Husk at der skal være plads til at de hæver, så still dem ikke på den øverste rille. 
  16. Tag de nybagte soufflé ud af ovnen og drys med flormelis, og placer på din tallerken. Server med karamelsaucen til.

TIP: Lige inden servering kan hældes 1 dl Grand Mariner i en ildfast lille kande. Sæt ild til alkoholen og hæld over din souffle som en lækker lille flambering. Bon appetit! 




Opskriften findes i samlingen

Den store bagedyst 2017 (afsnit 7)