Skøn dessert med appelsinfromage og mørk chokolade. (©DR)

Appelsinvulkan

Appelsinvulkanen er en smuk dessert, hvor appelsinsmagen går igen i flere elementer af desserten.

Tilberedningstid: 1 time, 30 min. Antal portioner: 6 pers.

Ingredienser

Appelsinfromage

  • 4 blade husblas
  • 2 stk. appelsiner (saft og skal)
  • 1 stang vanilje
  • 90 g sukker
  • 5 dl piskefløde

Sprøde touilles

  • 2 stk. æg
  • 100 g sukker
  • 100 g mel
  • 50 g smør
  • 1 spsk. olie

Appelsincoulis

  • 0,5 stang vanilje
  • 0,5 stk. appelsin (saften)
  • 0,5 stk. citron (saften)
  • 45 g sukker

Pynt

  • 200 g mørk chokolade

Fremgangsmåde

Lav appelsinfromage

  1. Husblassen lægges i blød i en ½ liter koldt vand i 1/2 time. 
  2. Vaniljestangen flækkes på den lange led og kornene skrabes ud med en lille kniv. Kornene mases sammen med en anelse af sukkeret på bordet med en paletkniv, således at kornene skilles ad. Fløden piskes til let skum. 
  3. Appelsinsaft, appelsinskal, sukker og vaniljesukker kommes op i en gryde og gives et kort opkog. Vrid husblassen for vand og kom den op i den stadig varme appelsinlage. Tag gryden af varmen og lad den svale til ca. 40 grader. 
  4. Kom 1/3 af flødeskummet op i den svalede appelsinblanding, og rør det hurtigt sammen. Hele blandingen hældes straks over i skålen med den resterende, kolde flødeskum og dette vendes forsigtigt sammen til en ensartet masse. 
  5. Kom fromagen op i en engangssprøjtepose og fyld de 6 cylindere op. Slut af med at sprøjte en krans rundt på toppen af hver, så der kommer en lille fordybning på midten. 
  6. Stil formene i fryseren i minimum 4 timer, eller på køl til næste dag. Befri de kolde fromager fra formene før de skal bruges. 
  7. Opbevar dem i køleskab indtil anretningen. De skal serveres kolde, men optøede. 

Lav appelsincoulis

  1. Vaniljestangen flækkes på den lange led og kornene skrabes ud med en lille kniv. Kornene mases sammen med en anelse af sukkeret, således at kornene skilles ad. 
  2. Appelsinsaft, citronsaft, sukker og vaniljesukker koges ind til det halve. Coulis`en stilles i køleskab til den skal bruges. 

Sprøde touilles

  1.  Lav en skabelon af et plastic låg eller lign., ved at skære med en hobby kniv, så der kommer en firkant midt på låget der måler 7,5 x 18 centimeter. 
  2. Smelt smøret i en gryde og tag gryden af varmen. Mel og sukker piskes sammen. Æggene piskes i, til dejen er uden klumper. Tilsæt det smeltede smør, mens der stadig piskes. 
  3. Smør nu en bageplade jævnt med en anelse olie. Læg plastskabelonen på bagepladen og smør et tyndt lag af dejen ud inde i skabelonen. Lav kun 2 på hver bageplade. Bage en plade af gangen ved 180 grader i ca. 8 minutter til de bliver let gyldne. Befri straks de bagte touilles og form dem omkring cylinderformene, mens de stadig er varme. 
  4. Opbevar touillene i en tætsluttende dåse til de skal anrettes. 

Chokoladesnirkler

  1. Den tempererede chokolade kommes op i et cornet ( kræmmerhus foldet af et stykke bagepapir). 
  2. Tegn de ønskede snirkler på et stykke A4 papir. Læg et stykke nyt bagepapir ovenpå snirkel- skabelonen, og sprøjt snirklerne ud med den flydende, tempererede chokolade. I alt skal der anvendes 6 stk. pr. dessert, men sprøjt endelig nogle ekstra, da de nemt knækker… 
  3. Lad alle snirklerne størkne let op, inden et nyt stykke bagepapir lægges over & begge papirer vendes i luften, således at snirklernes flade side nu, vender opad. 
  4. Nedkøl snirklerne 10 minutters tid i køleskabet, inden det øverste bagepapir tages af. 
  5. Gentag sprøjtningen på denne side også, således at snirklerne nu er sprøjtet på begge sider.   

Anretning

  1. Placer lidt appelsincoulis på midten af hver tallerken. Sæt fromagen oven på coulissen, touillen sættes ned over fromagen. 
  2. Kom lidt couills i midten af fromagen, og pynt slutteligt smukt med chokoladesnirklerne.

Opskriften findes i samlingen

De bedste chokoladekager