Flot og farverig tærte fra 'Den store bagedyst'. (©DR)

Aroniabærtærte med pistaciemørdej

Anam lavede denne lækre tærte med aroniabær i 'Den store bagedyst'. Aroniabær er rige på antioxidanter og er dermed med til at styrke vores immunforsvar. Med denne kage får du altså både en lækker dessert til kaffen og et styrket immunforsvar. Go' fornøjelse.

Tilberedningstid: 2 timer, 30 min. Antal portioner: 12 pers.

Kok og program

Ingredienser

Pistaciemørdej

  • 250 g mel
  • 50 g pistaciemel
  • 25 g hasselnøddemel
  • 100 g flormelis
  • 1 tsk. æg
  • 150 g smør
  • 1 knivspids grøn pulverfarve

Aroniacreme

  • 167 ml aroniasaft
  • 200 g sukker
  • 5 æg
  • 84 g smør
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 10-20 g aroniabær

Italiensk marengslåg

  • 30 g sukker
  • 150 g æggehvider
  • 100 g vand
  • 300 g sukker

Fremgangsmåde

Pistaciemørdej

  1. Sigt mel og flormelis i en skål og kom den kolde smør, såm er skåret i tern, i. Blend det sammen i en blender. Tilsæt pistaciemel og hasselnøddemel og rør rundt.
  2. Saml dejen med ægget og form den til en kugle. Pak den ind i husholdningsfilm og kom den i køleskabet i 1/2 time. 
  3. Rul den kolde dej tyndt ud (ca. 3 mm) i lidt ekstra hvedemel. Smør tærteformen med smør. Beklæd formen med dejen – sørg for at presse den godt op mod kanterne (brug evt. lidt af det overskydende dej til det).
  4. Kom et stykke bagepapir oven på dejen og fyld den med tørrede kikærter. Forbag tærtebunden på 200 grader i et par minutter, til den er gylden. Tag tærtebunden ud og lad den afkøle et par minutter. Fjern bagepapiret med kikærterne og bag bunden yderligere i et par minutter.



Aroniacreme

  1. Tilsæt alle ingredienser i en gryde og varm den op til konsistensen bliver tyk flydende. Temperaturen må ikke overstige 75 grader.  
  2. Hæld cremen op i den forbagte tærtebund og hæld de friske aroniabær i. Bag den på 110 grader i ca. 20-25 minutter til cremen har sat sig. Afkøl derefter tærten.


Italiensk marengs

  1. Hæld 300 g sukker og vand op i en kasserolle og smelt sukkeret til en tyk masse (eller til det ca.  er 115 grader).
  2. Mens sukkerlagen "koger" piskes 30 g sukker og æggehviderne stift og skummende.
  3. Mens æggehviderne og sukket fortsat piskes, hældes siruppen i i en tynd stråle. Pisk indtil temperaturen falder (rør ved skålen for at mærke efter). Marengsen er klar, når der dannes toppe.
  4. Fordel marengsen i fire små skåle og farv hver af de fire masser i en farve efter eget ønske og kom dem op i en sprøjtepose med stjernetyl.


Anretning

  1. Sprøjt fine små toppe skiftevis mellem farverne på toppen af den afkølede tærte. Brænd til sidst af med en gasbrænder.
  2. Pynt med guldpulver og spiselige blomster.

Opskriften findes i samlingen

Den store bagedyst 2017 (afsnit 2)