Portugisisk bacalhau i fad. (©DR)

Bacalhau com natas

Denne portugisiske ret med klipfisk, kartofler og hvidløg gratineres med bechamelsauce og pankorasp, der giver et dejligt sprødt låg. Retten lavede brødrene Price på deres Nordiske Odyssé, som en skøn middag.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

Gratineret klipfisk

  • 800 g klipfisk
    (udvandet i 24-36 timer, hvor vandet skiftes jævnligt)
  • neutral olie
  • 1 kg kartofler
    (faste)
  • 1 spsk. olivenolie
  • 1 spsk. smør
  • 2 løg
  • 6 fed hvidløg
  • lidt cayennepeber
  • 3-4 laurbærblade
  • ½ citron, revet skal og saft heraf
  • 1 dl tør hvidvin
  • 5-6 spsk. panko rasp
  • 4-5 spsk. hakket persille

Bechamelsauce

  • 3 spsk. smør
  • 3 spsk. mel
  • 7½ dl sødmælk
  • 1½ dl piskefløde
  • 1 tsk. salt
  • friskkværnet peber
  • revet muskatnød

Fremgangsmåde

Skræl kartoflerne og skær dem i små tern. Læg dem i koldt vand.
Den udvandede klipfisk koges i usaltet vand i ca. 5 minutter. Tag den derpå op med en hulske og lad den køle af. Fjern skind og ben. Pluk fisken i mindre stykker og sæt den til side.

Bechamelsauce: Smelt smørret, kom melet ved og lade det bage igennem i et minuts tid under omrøring. Tilsæt den kolde mælk mens der piskes. Lad saucen koge igennem i nogle minutter. Tilsæt fløden. Smag til med salt og peber samt revet muskatnød. Hold saucen lun.

I en pande med høje sider opvarmes rigeligt med neutral olie. Hæld vandet fra kartoflerne og lad dem dryppe helt af. Steg dem til de er gyldne, lad dem dryppe af, drys den med lidt salt og peber og sæt dem til side i en skål.

Hæld den neutrale olie fra panden, tør den med lidt køkkenrulle, sæt den tilbage på blusset og kom olivenolie og smør på. Tilsæt de hakkede løg og hvidløg og steg til de begynder at blive bløde. Tilsæt cayenne, laurbærblade, citronsaft og -skal samt hvidvin.
Lad det koge igennem og tilsæt så klipfiskekødet. Smag blandingen til med salt og peber.

I et smurt ildfast fad kommes først et lag af klipfiskeblandingen, der på et lag kartofler, så klipfisk igen og slut af med kartofler. Hæld den lune bechamel over retten, drys med panko rasp og bag i 20-25 minutter i en 200 grader varm ovn til overfladen er gylden og sprød.
Drys med hakket persille og server med en grøn salat.