Æble og kanel er bare et match made in heaven. Blomsterbergs dessert er ingen undtagelse. (©DR)

Bagt æblekage med kanel-is

Mette Blomsterberg lavede i programmet Det Søde Liv denne opskrift på en fantastisk dessert med æbler. Desserten byder på sødmefuld kanel-is og bagt æblekage tilsat lidt "fantasi". Et perfekt punktum på den gode middag eller et skønt indslag til eftermiddagskaffen.

Skal fryses i to-tre timer.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

Kanel-is

  • 30 g pasteuriserede æggeblommer
  • 40 g sukker
  • 2 dl piskefløde
  • 1 tsk. stødt kanel
  • 1 tsk. stødt kanel til pynt

Bagte æblekager

  • 1 stk. vaniljestang
  • 75 g sukker
  • 50 g hvedemel
  • 0,5 tsk. stødt kanel
  • 1 stk. æg
  • 50 g smør
  • 1 stk. æble
  • 1 tsk. rapsolie
    (eller anden neutral olie til at smøre formene med)

Karamel-fantasi

  • 75 g flormelis
  • 5 g pistaciekerner, usaltede

Fremgangsmåde

Kanel is

  1. Æggeblommer og sukker piskes til tyk æggesnaps. Fløden piskes til let skum, og de to ting vendes forsigtigt sammen. 
  2. Iscremen fordeles i bunden af de fire udvalgte forme med bund, ca. 4 cm høje og 4 cm i diameter. Drys med en anelse stødt kanel og gentag ved at fylde lidt mere iscreme i. Drys igen med en anelse stødt kanel. Iscreme igen osv. Gentag til formene er fyldte. 
  3. Nedfrys minimum to timer, men meget gerne til næste dag. 

Bagte æblekager

  1. Vaniljestangen halveres på den lange led, og vaniljekorn skrabes ud med en lille kniv. Mas vaniljekornene sammen med en anelse af sukkeret, således at kornene skilles ad. Bland vaniljesukker, sukker, mel og stødt kanel. Pisk ægget i og rør dejen godt. Tilsæt smeltet smør og pisk dejen ensartet. Befri æblet for skræl og kernehus og skær det i tern. Æbleternene vendes i dejen.
  2. Muffinsforme fedtes godt, og dejen fyldes heri - overfyld ikke formene - bag hellere en ekstra. Bag kagerne ved 180 grader til de er gyldne og giver efter ved tryk - ca. 15 - 18 minutter. 

Karamel-fantasi

  1. Flormelissen smeltes til gylden karamel og tages af varmen. Vent et minuts tid inden den nu, lidt tyktflydende karamel tegnes af på bagepapir med en ske dyppet i karamel. 
  2. Tegn minimum seks rimeligt ens kunstværker og drys dem straks med en anelse finthakket pistacie, inden karamellen når at stivne. 
  3. Anret slutteligt enkeltvis desserterne med et lille drys kanel.