Få Adam Aamanns opskrift på en smuk, sødmefyld og syrlig dessert - rabarberkompot med mandelcrumble. (©DR)

Bagt rabarberkompot med mandelcrumble og creme

Rabarber er noget af det lækreste at bruge i desserter. Dens naturlige syre giver et forfriskende pift til den ellers normalt så sødmefulde desserttallerken. I 'Madmagasinet' laver Adam Aamann denne lækre dessert, som bringer alle sanser i spil med den sprøde mandelcrumble, syrlige og bløde rabarberkompot, sødmefulde sirup og den friske cremefraiche på toppen.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 4 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Ingredienser

  • To bundter (ca. 1 kg) rabarber
  • 200 g sukker

Krydret sirup

  • 2 dl vand
  • 4 stk. kanelstænger
  • 1 spsk. kardemommekapsler
  • 1 stk. økologisk citron (saft og skal)
  • 1/2 cm. frisk ingefær
  • 2 dl rørsukker

Mandelcrumble

  • 50 g hvedemel
  • 50 g sukker
  • 50 g smør
  • 1/4 tsk. salt
  • 30 g mandler

Creme

  • 2,5 dl cremefraiche 38 % (vigtigt!)
  • 7 spsk. krydret sirup (se opskrift ovenfor)

Fremgangsmåde

  1. Start med at sætte ovnen på 150 grader.
  2. Skær bladene af rabarberne og rens forsigtigt foden for brune kanter (foden er det lækreste på en rabarberstængel). Skyl stænglerne grundigt.
  3. Skær dem i stykker af ca. 3 cm. Hvis rabarberstænglerne er meget tynde, så skær dem lidt længere.
  4. Læg dem i et ovnfast fad. Kom sukker på og bland det grundigt rundt i rabarberstykkerne. 
  5. Sæt fadet i ovnen til rabarberne er møre. Det tager 10-15 minutter. Husk at vende forsigtigt rundt i dem et par gange undervejs.
  6. Tag fadet ud og lad kompotten køle af på køkkenbordet.
  7. Rabarberkompot holder sig i øvrigt fint på køl en uges tid og kan bruges til alt fra dessert, tilbehør til stegt kød, ovenpå havregrøden, yoghurten m.m.

Krydret sirup:

  1. Kog vandet op med citronsaft, citronskal og krydderier. Lad det koge ca. 15minutter ved svag varme.
  2. Tilsæt sukkeret og kog indtil det er opløst.
  3. Køl siruppen ned.

Mandelcrumble:

  1. Kom sukker, mel, salt, mandler og smør skåret i små tern i en skål, og bland det godt, til en krummende dej. 
  2. Kom den løse dej på en bageplade med bagepapir og spred det ud over hele pladen i et tyndt lag.
  3. Bag det sprødt i ovnen ved 180 grader i ca. 6-7 minutter, til det er gyldent. Pas på, at det ikke bliver for mørkt, så det kommer til at smage brændt.
  4. Køl det af på køkkenbordet, inden det brækkes i mindre stykker og hældes i en skål. 

Pisket cremefraiche:

  1. Kom cremefraichen i en skål og pisk den grundigt med et stort piskeris, til den er stiv og fast i konsistensen. Lidt ligesom flødeskum.
  2. Rør kryddersiruppen i cremefraichen. Start med 6-7 spsk., og smag så evt. til med mere sirup. Cremen må dog ikke blive for sød. 

Servering:

  1. Kom en stor skefuld rabarberkompot (gerne stuetemperatur) i en dyb skål. Placer en god skefuld pisket cremefraiche ovenpå, og slut af med at drysse mandelcrumblen ud over det hele.
  2. Du har nu en dessert, der glæder dig helt ind i sjælen.