Hjemmelavet baked Alaska (©DR)

Baked Alaska

Vær opmærksom på, at hinbærsorbeten skal stå på køl i minimum 4 timer og gerne natten over.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 4 pers.

Kok og program

Ingredienser

Chokoladebund

  • 100 g mørk chokolade
    (64%)
  • 100 g smør
  • 50 g sukker
  • 40 g hvedemel
  • 100 g pasteurisede æggeblommer
  • 50 g pasteuriserede æggehvider
  • 12 g cacaonibs
    (kan købes på nettet)
  • 1 smule neutral olie
    (til at smørre formen med)

Hindbærsorbet

  • 0,5 stk. vaniljestang
    (gerne polynesisk)
  • 130 g sukker
  • 330 g hindbær
  • 130 g vand
  • 0,5 stk. citron
    (saften)

Marengs

  • 150 g pasteuriserede æggehvider
  • 175 g flormelis
  • 0,5 stk. vaniljestang
    (gerne polynesisk)

Desuden

  • 1 stk. bageform med kant
    (ca. 20x10 cm)
  • 4 stk. cylinderforme
    (5 cm i diameter og 5 cm høje)
  • 5 g frysetørrede hindbær til anretning

Fremgangsmåde

Lav chokoladebund: 

  1. Chokoladen finthakkes og smeltes med smør og sukker, i en skål over vandbad. Det skal kun netop smelte og ikke blive for varmt… Melet sigtes ned i chokolade blandingen, rør godt. Tilsæt blommer og hvider og rør godt til dejen er ensartet. 
  2. 1 stk.bageform med kant, ca.20x10cm. smøres grundigt med neutral olie. Dejen fyldes i den smurte form og bages ved 180 grader, til den giver efter ved tryk, i 10-12 minutter. Lad chokoladebunden køle helt af i køleskab. Stik én bund ud med hvér cylinder sorbetérne skal støbes i, 4 stk. i alt. Formene med bunde i stilles på frost indtil sorbeten er "kørt" i ismaskinen.

Lav hindbærsorbet: 

  1. Vaniljestangen flækkes på den lange led og kornene skrabes ud, med en lille kniv. Vaniljekornene mases med en anelse af sukkeret, således at kornene skilles ad. Vaniljesukker, sukker, vand, citronsaft, hindbær og den tomme vaniljestang varmes kort op til 75 grader. Gryden tages af varmen, fjern vaniljestangen og ismassen blendes kort og afkøles helt i køleskab, gerne til næste dag. 
  2. Den kolde lage hældes op i en ismaskine og "køres" til en let og luftig sorbet. 
  3. Fyld nu de 4 iskolde cylindere med hindbærsorbet, og frys dem igen i minimum 4 timer eller natten over. Det er meget vigtigt, at de er helt frosne!

Lav marengs: 

  1. Vaniljestangen flækkes på den lange led, og kornene skrabes ud, med en lille kniv. Vaniljekornene mases med en anelse af sukkeret, således at kornene skilles ad. 
  2. Æggehvider og flormelis piskes til sej marengs med en håndmixer. Tilføj vaniljesukkeret i slutningen af piskningen. 
  3. Befri isene fra formene ved at varme cylinderens yderside med en bundselbrænder eller en ren klud dyppet let i kogende vand. Gør det enkeltvis med én form ad gangen, og "puf" de indfrosne is ud af formene. 
  4.  Fordel straks marengsen ovenpå de iskolde is, top den gerne let op her og der. 
  5. Ved anretningen "brændes" det øverste af marengsen til den er let gylden over det hele. Drys med frysetørredehindbær og servers straks. 
  6. Det er også muligt, at stille isene med marengsen tilbage i fryseren nogle timer inden servering- "flamberingen" skal dog først ske lige inden servering.

Opskriften findes i samlingen

Desserter til nytårsaften