(Foto: Jacob Snedevig ©DR)

Baklava

Baklava er et stykke bagværk man finder mange steder i middelhavslandene og mellemøsten. Det er en meget sød sag, men et lille stykke til en kop stærk kaffe er dejligt.

Tilberedningstid: Antal portioner: 0 pers.

Ingredienser

  • 25-30 blade filodej
  • 500 g blandede valnødder, pistacienødder og mandler
  • 2 tsk. kanel
  • 1 tsk. stødt nellike
  • 300 g smeltet smør

Sirup

  • 600 g sukker
  • 4 dl vand
  • 80 g flydende honning
  • skal af en økoappelsin
  • 1 stykke kanel

Fremgangsmåde

  1. Pulsblend nødderne til de bliver finthakkede. Bland dem med kanel og nellike.
  2. En firkantet form (30x40 cm) smøres med smeltet smør. Belægges lagvis med 10 lag filodej som smøres med smeltet smør. Fordel halvdelen af nødderne ovenpå. Derpå endnu 10 smørsmurte blade filodej ovenpå. Resten af nødderne og så endnu et lag blade filodej.
  3. Sæt formen i køleskabet i et kvarters tid. Del derpå Baklavaen i mindre stykker med en skarp kniv på kryds og tværs af formen. 
  4. Pensl den med lidt koldt vand på toppen og sæt formen i en 150 grader varm ovn i ca. 1 1/2 time til filolagene er gyldne og sprøde. 
  5. Imens laves siruppen. Kog sukker og vand op sammen med kanelstangen og appelsinskallen. Rør derpå honningen i. Lad siruppen køle af. 
  6. Når Baklava’en kommer ud af ovnen øses sirup over den, mens den er varm. Lad den derpå køle helt af før den serveres.