Har du brug for inspiration til de klassiske desserter? Prøv denne vietnamesisk-inspirerede banais med friteret banan og rugbrødscrumble til. (©DR)

Bananis med friteret banan og rugbrødscrumble

I DR-programmet 'Timm og gryderne' laver kokken Timm Vladimir mad sammen med en vietnamesisk familie. Han lader sig inspirere af det vietnamesiske køkken og laver denne lækre dessert, bananis med friteret banan og rugbrødscrumble. Desserten kan muligvis ses som en moderne udgave af den klassiske bananasplit. Vær opmærksom på isens frysetid i forhold til, hvornår den skal serveres.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

Bananis

  • 2 dl fløde
  • 2 dl sødmælk
  • 2-3 stk. bananer
    (mosede)
  • 100 g sukker
  • 4 stk. æggeblommer
    (ca. 80 g)

Friteret banan

  • 1 l solsikkeolie
  • 2 stk. bananer
  • 2 dl hvedemel
  • 2 spsk. vaniljesukker
  • 1 tsk. bagepulver
  • 2 dl vand

Rugbrødscrumble

  • 100 g hvedemel
  • 60 g smør
  • 40 g flormelis
  • 20 g maltmel
  • 20 g blendet rugbrød
  • 1 stk. æg

Fremgangsmåde

Bananis

  1. Sukker og æggeblommer piskes sammen i en gryde. Mælk og fløde tilsættes og under konstant piskning opvarmes massen til omkring 80 C grader. Brug et termometer. Når massen når sluttemperaturen, vil den tykne.
  2. Herefter tilsættes bananmosen, og det hele stilles koldt og får tid til at infusere. Når massen har smag af banan, kan du enten si massen fri for klumper eller beholde bananmosen i.
  3. Man kan vælge at lave massen som en almindelig is enten på en ismaskine, eller ved at stille massen i fryseren og røre rundt i den hver halve time i to-tre timer, mens den er på frost. 

Friteret banan

  1. Varm olien op til 180 grader. Skær bananerne i skiver, lidt på skråt, så du får en ekstra lang skive. Pisk mel, vanillesukker, bagepulver og vand sammen til en lind dej.
  2. Kom bananerne i dejen, så de bliver helt dækkede af dej og friter dem, til de er gyldne. Serveres straks! 
Rugbrødscrumble

  1. Til rugbrødscrumble skal det hele røres sammen på en røremaskine, og smør dejen så tyndt ud som du kan på en bageplade med bagepapir. Stil pladen midt i ovnen ved 160 grader 8-10 minutter. Tag pladen ud og lad den køle helt ned.
  2. Bræk flager af den nu sprøde rugbrødscrumble og anret omkring isen.