(©DR)

Bananlagkage med chokolade og karamel

"Det smager skidegodt," var ordene fra dommer Mette Blomsterberg, der fik gåsehud, da hun smagte Dittes bananlagkage i syvende afsnit af Den Store Bagedyst i 2015. Lagkagen minder i smagen om en bananasplit, og den er både fyldig, syrlig og knasende.

Tilberedningstid: 1 time, 30 min. Antal portioner: 10 pers.

Ingredienser

Banankage

  • 4 stk. modne bananer
  • 230 g sukker
  • 4 stk. æg
  • 2 stk. vaniljestænger
  • 150 g mel
  • 1 tsk. bagepulver
  • 150 g smør

Karamel-nøddemasse til bund 1

  • 260 g hasselnødder
  • 140 g sukker
  • 3 tsk. honning
  • 0,8 dl piskefløde
  • 90 g smør

Vaniljecreme m. citron og cognac:

  • 5 dl sødmælk
  • 1,5 stk. vaniljestang
  • 75 g sukker
  • 40 g majsstivelse
  • 120 g pasteuriserede æggeblommer
  • 1 stk. citron, usprøjtet

Chokoladecreme:

  • 200 g chokolade
  • 20 g honning
  • 20 g glukose
  • 200 g piskefløde

Diverse

  • 300 g mørk chokolade
  • 10 stk. tørrede bananskiver
  • 10 stk. spiselige gule blomster

Fremgangsmåde

  1. Bag bundene:
    Æg, sukker og vanilje piskes til en let og hvid æggesnaps. Mel og bagepulver sigtes i og vendes forsigtigt. Bananerne moses med en gaffel eller blendes og vendes i. Til sidst kommes det smeltede smør i.
     
  2. Bag bundene ved 180 grader. Men fordel dejen i to forme: Form 1: Bages i en springform 22 Ø - bages første gang i ca. 20 min. Form 2: Bages i en kagering 22 Ø, men kun 1 cm høj og bages i ca. 10-15 min.

  3. Karamel/nødde-masse til bund 1:
    Hasselnødderne ristes i ovnen i ca. 10 min. ved 180 grader. I en gryde kommes sukker, honning, fløde og smør og koges ind, til det har en temperatur på 120 grader. Nødderne køles, nulres fri fra skaller, blendes mellemfint og vendes herefter i karamelmassen. Lad det stå på bordet og køle en smule. Tril otte små kugler af nøddekaramellen og sæt den til side til pynt.

  4. Tag bunden fra form 1 ud af ovnen, når den er bagt i ca. 20 min. og næsten færdigbagt, tages den ud og køles af i ca. 7-10 min. Kom herefter nøddekaramellen ovenpå bunden og bag videre i ca. 7-10 min.

  5. Vaniljecreme m. citron og cognac:
    Kom 1 dl af sødmælken i en skål sammen med vanilje, sukker og majsstivelse og pisk det godt sammen. Tilsæt æggeblommerne og pisk igen.

  6. I en gryde varmes resten (4 dl) af sødmælken op til kogepunktet og hæles sammen med æggeblandingen. Kom herefter det hele tilbage i gryden og kog op. Pisk godt hele tiden - til cremen tykner og majsstivelsen er "kogt ud".

  7. Kom cremen i en pose og kom den på køl, imens du pisker fløden til let flødeskum. Når cremen er helt kold, piskes den op med en håndmixer. Herefter vendes flødeskummen forsigtigt i og til sidst citron og cognac. Den er nu klar til at komme på kagen.

  8. Chokoladecreme:
    Fløde koges op med honning og glukose - lige til kogepunktet. Chokoladen hakkes fint og fløden hældes over. Lad den køle en smule, inden den kommes på kagen.

  9. Samling af kagen:
    Bananbunden med nøddekaramel placeres nederst, hvorefter der kommes vaniljecreme ovenpå. Gem lidt til pynt. Placer den anden bananbund og til sidst chokoladecreme.

  10. Pynt kagen:
    Lav en kant af tempereret chokolade på kageplast. Form kageplasten rundt om den tomme springform, når chokoladen er størknet, løftes chokoladeringen over kagen, så den danner kant. Pynt desuden med tørrede bananer, små kugler af nøddekaramel, blomster og chokolade kugler. Og små udsprøjtede "klatter" af vaniljecreme.