Retten ser ikke ud af meget, men den smager vidunderligt! (©DR)

Bankekød med kartoffelmos

Lav en god, gammel dansk klassiker: Bankekød med kartoffelmos og sovs. Servér med spidskål og mormordressing og glæd hele familien.

Tilberedningstid: 1 time, 50 min. Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

Bankekød

  • 800 g oksetykkam
  • 50 g hvedemel
  • 1 smule salt
  • 1 smule peber
  • 1 smule vindruekerneolie
  • 4-5 stk. løg
  • 6-7 stk. laurbærblade
  • 1 l oksefond

Kartoffelmos

  • 4-6 stk. bagekartofler
  • 50 g smør
  • 2 dl fløde
  • 1 smule salt
  • 1 smule peber

    Fremgangsmåde

    Lav først bankekødet: 

    1. Kødet bankes fladt til ca. 1 cm tykkelse. Del det derefter i 4 stykker. Stykkerne vendes i mel, krydret godt med peber og salt. Brun dem af på bege sider i vindruekerneolie på en varm pande. Løg i skiver brunes ligeledes. Kødet fordeles ovenpå løgene enten i en braiser gryde eller i en trykkoger. I trykkoger tager det ca. 30 min. Hvor det tager ca. 1½ time i gryden. Læg laurbær og peber ved og hæld varm oksefond over. Brug vejledningen på den pågældende trykkoger. 

    2. Når kødet er dejlig mørt, tages det op af gryden, og holdes varmt dækket af stanniol. Sigt braiser lagen igennem en fin sigte. Hvis den ikke allerede smager dejligt, kan man koge den lidt ind så den bliver kraftigere i smag.


    Start så på kartoflerne: 

    1. Imens koges kartoflerne møre i usaltet vand. Dræn dem for væde i gryden over svag varme. Smelt ca. 50g smør i 2dl fløde. 

    2. Mos kartoflerne med kartoffelmoser eller en gaffel og rør den varme fløde og smør i. Smag til med salt og peber. 


    Lav dernæst sovsen: 

    1. Smelt ca. 40g smør i en gryde og hæld hvedemel i. rør det grundigt sammen, det skal ristes igennem i ca. 5 min. Uden at tage farve. Hæld nu braiser lagen i lidt ad gangen under kraftig omrøring og jævn lagen lidt ad gangen. Hvis sovsen bliver for tynd må man lave mere meljævning. Smag sovsen til med syltelagen fra asierne, salt og peber. 

    2. Læg kødet op i den varme sovs. 


    Slut af med at lave spidskål med mormordressing: 


    1. Saften fra 1 citron røres ud i ¼ liter piskefløde. Det får fløden til at stivne hurtigt og dermed blive til dressing. Smag den til med salt og peber. Og vend den sammen med den fint snittede spidskål.

    • Tip: Server bankekødet på kartoffelmosen med rigelig sovs, spidskålssalat og lidt syltede asier. Anret eventuelt med lidt tallerkensmækker.