Tidsforbrug: 2 timer. Mængde: 6 pers.
Ingredienser
Mørdej
- •
250 g hvedemel
- •
1 smule salt
- •
60 g flormelis
- •
175 g smør
- •
1 stk. æg
Fyld
- •
80-100 g blåskimmelost (f.eks. dansk Høgelundgaard eller Blå kornblomst)
- •
3 stk. æggeblomme
- •
1 stk. æg
- •
4 dl creme fraiche 38%
- •
1 smule salt (efter smag)
- •
1 knivspids peber
Fremgangsmåde
Mørdej: Mel, salt og flormelis blandes. Så tilsætter man 175 g koldt smør og blander godt med hænderne, til dejen nærmest ligner revet parmesan. Dejen samles med et lille æg. Den skal ikke æltes, så bliver den sej i det. Lad dejen hvile i mindst 1 time.
Rul mørdejen ud og beklæd en springform med dejen. Der skal være en god, høj kant på tærten, og sørg for at der ingen huller er i dejen.
Bag den først blindt ved at lægge stanniol oven på dejen og hælde tørrede linser eller bønner ovenpå. Bages i 15-20 minutter ved 200 grader. Tag tærten ud og fjern stanniol og linserne/bønnerne.
Fyld:
Purer den blå ost meget fint. Det kan gøres gennem en sigte, eller man kan blende osten med creme fraichen. Husk at skære evt. hård skorpe af osten.
Hæld forsigtigt ostecremen i tærten og bag den i ca. 45-50 minutter på 170 grader. Cremen vil blive ret mørk, og det er også meningen. Det kan være, den skal have lidt længere. Ikke alle ovne bager helt ens, eller holder temperaturen lige godt.
Tag tærten ud og lad den køle af en 10 minutter, til den er lun. Tag den ud af springformen, og servér den i passende stykker, stadig lun.
TIP: Server den med en dejlig, let bitter salat af endive og valnødder med en let dressing til. Hvad drikker man til? Gerne en sød vin; portvin er ikke et dårligt bud… Tærten smager også fint dagen efter, og kan da lunes. Men intet slår den nybagte version.