Server evt. suppen i små glas eller kopper - det er både smart og hyggeligt. (©DR)

Blomkålssuppe og flødespidskål

Mangler du inspiration til aftensmaden? Så prøv kræfter af med denne opskrift, som indholder masse af kål, krydderier, vildsvinekølle, kylling og meget meget mere. Retten er ideel til en koldt efterårsaften, hvor der skal hygges med familien.

Tilberedningstid: 3 timer Antal portioner: 4 pers.

Kok og program

Ingredienser

Skummende blomkålssuppe

  • 1 stk. stort løg
  • 1 stk. blomkål, blomkålsstokke eller hvad bedet byder på
  • 1 smule rapsolie
  • 1 smule hønsefond
  • 0,25 l piskefløde
  • 1 smule salt
  • 1 smule lecitin eventuelt
    (Kan købes i Matas)

Ristede rugbrødstern og tern af ristet, røget vildsvinekølle

  • 2-3 skiver rugbrød
  • 1 stk. røget vildsvinekølle

Blåt blomkål i krydderurtedressing

  • 1 stk. blåt blomkål
  • 1 bundt frisk dild
  • 1 bundt frisk persille
  • 1 smule rapsolie
  • 1 smule blomsterhonning
  • 1 smule salt

Sprødt kyllingeskind

  • 1 stk. kylling
  • 1 smule salt

Flødesauteret spidskål

  • 1 stk. stort friskt spidskål
  • 1 smule smør
  • 0,25 l piskefløde
  • 1 smule blomsterhonning eller sukker
  • 1 smule salt

Rødbedesirup

  • 4-5 stk. friske rødbeder
  • 1 smule kirsebæreddike
  • 1 smule sukker

Fremgangsmåde

Lav skummende blomkålssuppe:

  1. Løget skrælles og skæres i tern sammen med blomkålen. Begge dele sauteres godt igennem i olien. Grøntsagerne må ikke tage farve. Hæld hønsefond eller en god boullion på, så grøntsagerne er næsten dækket. Lad det koge til grøntsagerne er møre, hæld fløden på, lad suppen koge op og blend den derefter med stavblenderen. Bruger du et normalt blomkålshoved, kan det muligvis blive nødvendigt med yderligere væske i form af fond eller fløde, bruger du som vi gjorde, blomkålsstokke er det vigtigt at si suppen inden du serverer den, da der kan være trevler fra blomkålsstokkene i suppen. Lige inden serveringen tilsættes 1-2 spsk. lecitin til suppen. Kog suppen op og stik stavblenderen i, suppen vil nu danne et kraftigt lag skum, som gør den let og lækker. Suppen serveres med ristede tern af rugbrød og røget vildsvinekølle, pynt med frisk timian.

Lav ristede rugbrødstern og tern af ristet, røget vildsvinekølle: 

  1. Skær rugbrød og røget vildsvinekølle i bittesmå tern, rist dem hver for sig. Rugbrødene ristes i smør på panden til de bliver gyldne og sprøde. Vildsvineternene ristes gyldne og sprøde på en tør pande. Tilsæt evt. lidt rapsolie hvis kødet ikke indeholder tilstrækkeligt fedt.

Lav blåt blomkål i krydderurtedressing: 

  1. Blomkålet skæres i papirstynde skiver. Dild, persille, rapsolie, en anelse honning og lidt salt, blendes til en lind og lækker krydderurtedressing, smag den godt til. Vend blomkålsskiverne i dressingen og lad dem trække en halv time inden serveringen.

Lav sprødt kyllingeskind: 

  1. Kyllingeskindet fjernes fra den rå kylling, skæres i strimler, og saltes let. Skindet steges under pres på en varm pande, så det ikke krøller for meget sammen. Er du i besiddelse af et jern til "Gode råd" (sønderjyske småkager) kan det bruges. Kyllingeskindet steges gyldent og sprødt, og bruges i blomkålssalaten.

Lav flødesauteret spidskål: 

  1. Spidskålen strimles groft. Smørret smeltes på en varm pande. Spidskålet sauteres i smørret for svag varme, det må ikke begynde at tage farve. Når spidskålen er let mør, hældes fløde, lidt honning og lidt salt på. Spidskålen småsimrer nu sammen med fløden et par minutter, og serveres rygende varm med et godt dryp rødbedesirup.

Lav rødbedesirup:

  1. Rødbederne skrælles og skæres i små tern. De lægges i en gryde og dækkes lige akkurat med vand. Rødbederne koger nu for svag varme i en halv times tid. Væden sies fra rødbederne og koges ind med en slat kirsebæreddike og et godt drys sukker. Smag på siruppen undervejs, den skal være sød, men med et godt syrligt strejf fra eddiken. Når siruppen tykner let er den færdig. Siruppen bruges til at dryppe over den flødesauterede spidskål, men kan også bruges i salater med rødbeder eller andet godt.