Brunkager hører julen til, og her får du konditor Mette Blomsterbergs opskrift på den lækre julesmåkage. (©DR)

Blomsterbergs brunkager med pistaciekerner

Brunkagen er en skøn klassiker til julen, og de skal være fyldt med pistaciekerner, hvis det står til konditor Mette Blomsterberg. Det kan nemt blive nødvendigt at bage opskriften flere gange, for man kan godt blive afhængig af dem.

Dejen skal afkøles ved stuetemperatur til dagen efter.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 20 pers.

Ingredienser

  • 250 g smør
  • 125 g lys sirup
  • 250 g farin
  • 2 tsk. potaske
  • 1 spsk. vand
  • 3 tsk. stødt kanel
  • 1 tsk. stødte nelliker
  • 2 tsk. stødt ingefær
  • 1 tsk. stødt allehånde
  • 60 g syltede appelsiner i tern
    (kan udelades)
  • 25 g usaltede pistaciekerner
  • 150 g mandler
  • 500 g hvedemel

Fremgangsmåde

  1. Smør, sirup og farin smeltes for middel varme, til det er ca. 70 grader. Gryden tages herefter af varmen.
  2. Kanel, nelliker, ingefær, allehånde og hvedemel blandes. Tilføj syltet appelsin, mandler og pistacie. Potasken og vand røres sammen i en kop og tilføjes. Det hele æltes straks sammen i en røremaskine til dejen er ensartet.
  3. Dejen kommes op i en beholder 18 x 18 cm. foret med bagepapir på både bund og sider. Pres godt så den fylder formen helt ud. Læg ligeledes bagepapir som top. Afkøles ved stuetemperatur til næste dag.
  4. Næste dag udskæres dejen i 5 lange "baner". Hver bane skæres i tynde men hele skiver, bages på bagepapir ved 180 grader ca. 9 - 12 minutter.
  5. Kagerne afkøles på bagerist og opbevares herefter i tætsluttende dåse.