En lækker bøf med verdens bedste sauce: Bearnaisesauce. (Foto: Rasmus Linaa ©DR)

Bøf med salat og bearnaisesauce

Lav din egen bearnaisesauce fra bunden, og forkæl dine gode bøffer med verdens bedste bearnaise. James og Adam Price lavede i programmet Spise med Price denne fantastiske opskrift på bearnaisesauce, som kræver lidt håndelag at lave, men smagen er alt arbejdet værd.

Tilberedningstid: 30 min. Antal portioner: 2 pers.

Ingredienser

Bearnaisesauce

 • 250 g klaret smør
 • 3-4 stk. æggeblommer
 • 3-4 spsk. eddike
  (sherryeddike, hvidvinseddike eller estragoneddike)
 • 3-4 spsk. hvidvin
 • 1-2 stk. skalotteløg
 • 1 bundt estragon
 • 1 håndfuld kørvel
  (kan udelades)
 • 1 tsk. citronsaft
 • 1 smule salt og peber
  (Efter smag)

Bøf

 • 2 stk. slagterens gode bøffer

Salat

 • 1 stk. små skud af frisk frisée, rucola
 • 1 stk. skalotteløg
 • 1 spsk. eddike
 • 2 spsk. olivenolie
 • 1 smule salt og peber

Fremgangsmåde

 1. Indledende manøvre:
  Sæt smørret over i en lille gryde på laveste blus. Det skal bare smelte helt forsigtigt.
 2. Imens laves bearnaiseessensen:
  Brug stokken fra estragon og nogle af de mindre pæne blade til essensen. Hak resten fint og stil til side. Har du lidt kørvel, så hak også det og stil til side. Bruger du tørret estragon, så tag ca. en spiseskefuld og kom i gryden.
 3. Eddike, hvidvin eller vand, en spsk. finthakket skalotteløg, lidt salt og peber kommes ligeledes i gryden. Dette koges nu ned til under halvdelen. Du skal ende med et par spsk. essens. Er der ikke nok væske i gryden til at starte med, så brug evt. lidt mere vand eller hvidvin.
 4. Si essensen ned i en ren gryde – ikke teflon - nu skal der nemlig piskes. Smag på essensen. Den skal være eddikesur og smage ret skarpt af løg og estragon.
 5. Klar smørret:
  Hæld forsigtigt smørret over i en anden gryde, f.eks. gennem et kaffefilter, så intet af det hvide bundfald kommer med. Smørret må ikke være varmere, end at du kan stikke en finger i det. Nu har du: En gryde med lidt essens på bunden, æggeblommer klar i en kop eller et bæger, smeltet, klaret smør i en anden gryde og hakket frisk estragon (eller tørret) og måske kørvel.
 6. Her kan der holdes pause. Et godt tidspunkt at få tjek på sine bøffer og tilbehør, for når først man kører bearnaisen videre herfra, så er den ikke glad for at stå og vente alt for længe. Så det er nu bøfferne skal på grillen eller panden og pomfritterne være klar til at få den sidste tur i olien. Salaten skal laves, men ikke vendes i dressingen før til sidst.
 7. Afsluttende manøvre:
  Sæt gryden, du vil lave bearnaisen i, oveni en lidt større gryde med varmt vand og sæt det på blusset. Det er nemmere at styre temperaturen i et vandbad, så det ikke skiller. Men efter en 4-5 gange bliver man overmodig og begynder at lave den direkte på blusset. Arbejd i det tilfælde altid på lavt blus.
 8. Fat nu piskeriset og pisk æggeblommerne ind i bearnaise-essensen. Bruger du kun tørret estragon, så giv det en spsk. på dette tidspunkt, så bladene kan nå at komme til live i saucen og give smag.
 9. Pisk grundigt til det skummer og begynder at tykne lidt. Tag så smørret og pisk en spiseskefuld ind i æggene - stille og roligt, ligesom man lavede mayonnaise. Så en skefuld til. Pisk hele tiden. Nu to skefulde smør. Og efter kort tid kan man hælde smørret i en tynd, tynd stråle. Det begynder at creme smukt og få den rette lyd, når man støder riset i bunden af gryden.
 10. Fortsæt indtil saucen har en god konsistens. Pas på temperaturen. Vil du være sikker, så tag gryden op af vandet og helt af blusset ind i mellem. Smag til med yderligere salt, peber og måske lidt citronsaft. Balancen i smagen er det afgørende i bearnaise. Den skal have en del syre for at afbalancere fedmen. Nogle er mere vilde med eddike end andre og vil måske endda være glade for et par dråber ren eddike i saucen under tilsmagningen.
 11. Bearnaise er ikke en sauce, der skal serveres meget varm, men det er heller ikke en stiv mayonnaise på stuetemperatur, som man oplever det visse steder. Den præcise tykkelse, der foretrækkes, er en smagssag. Bliver den for tyk, kan den justeres med en anelse vand. Saucen skal være lun og silkeblød ved servering.
 12. Bøffer: Giv dem salt og peber. Steg dem på en varm pande i olie. Man kan komme en kvist timian og et par upillede hvidløgsfed med på panden – det giver smag til fedtstoffet. Steg dem, som du kan lide dem. Et beskidt, godt trick: har du tilfældigvis lidt god, indkogt kalvefond i fryseren, så varm 4-5 spiseskefulde op i en gryde. En skefuld ovenpå hver bøf ved serveringen og så i øvrigt bearnaisen til. Finhak evt. også friske skalotteløg til.
 13. Salat: tag små skud af f.eks frisée, rød mangold, feldsalat, rucola - evt. andre salater. Skær fine skiver af et par skalotteløg og bland det hele i skålen. Tag så nogle stænk god eddike (balsamico eller sherryvineddike f.eks) og nogle skefulde god olivenolie og godt med salt og peber og vend det hele sammen i en stor salatskål. Det skal ikke søbe i dressing, men der skal være et tyndt lag på alle blade.
 14. Servér på en sidetallerken til bøffen.