Maskintorsk fra Bogense. (©DR)

Bogense maskintorsk

I Bogense på Fyn besøger brødrene Price, Niels Christian, som viser dem, hvordan man laver retten maskintorsk. Navnet kommer af, at dengang fiskerne overgik til motoriserede både, kunne man i maskinrummet tilberede torsk på den brandvarme motor. I dag kan retten dog godt laves på et almindeligt komfur. Du får opskriften her.

Tilberedningstid: 1 time, 30 min. Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

  • 1 kg torsk
  • 1 stk. stort knoldselleri
  • 4 stk. store løg
  • 150 g smør
  • 1 pakke syltekrydderier
    (eller 1 stor spsk hel sort peber, 2-3 spsk gule sennepsfrø, 6-8 hele peperocini)
  • 6-8 stk. hele peperocini
  • 2-3 stk. laurbærblade
  • 1-2 tsk. salt
    (efter smag)
  • 1 kop eddike
  • 2 kopper vand
  • 2 spsk. hvedemel
  • 4-5 spsk. vand

Fremgangsmåde

  1. Torsken renses og skæres i stykker. Sørg for at alle blodrester er fjernet, da det vil gøre sovsen grålig og trist.

  2. Skræl knoldsellerien og skær den i tynde skiver.

  3. Pak en gryde af passende størrelse på følgende måde:
    Læg hovedet eller flabberne i bunden af en gryde med smør, krydderier og salt. Læg dernæst skiftevis torskestykker, selleri, løg og smør skiver i gryden. Tilsæt lidt chili. Succesen ligger i at pakke gryden. Tilsæt 1 kop eddike og 2 kopper vand samt et par laurbærblade. Lad det simre i ca. 1 time ved svagt blus til de øverste torskestykker er hvide.

  4. Tilsæt meljævning af vand og hvedeml i siderne af gryden og drej gryden. Man må ikke røre, kun dreje. Det skal ikke jævnes for meget. Serveres med kartofler samt franskbrød.