Boller i hjemmebrændt karry med æbler og forårsløg
I Madmagasinet ville Mette og Adam gerne slå et slag for, at vi bliver bedre til at krydre vores mad med krydderier ud over blot salt og peber. Adam Aamann lavede i programmet en krydderi-skole, hvor han gav en familie en krydret madplan på lækre retter med masser af smag. Det blev bl.a. til klassikeren boller i karry, med en hjemmeblandet karryblanding.
Tilberedningstid:
2 timer
Antal portioner:
6 pers.
Kok og program
Ingredienser
Kødboller
- 600-700 g hakket kalv og flæsk
- 2 stk. æg
- 1,5 dl mælk
- 0,5 dl rasp
- 0,5 tsk. knust allehånde
- ca. 5 riv muskatnød på rivejern
- 3 cm frisk ingefær
- 1-2 stk. skalotteløg
- salt og peber fra kværn
Hjemmelavet karry
- 2 tsk. bukkehornsfrø
- 0,5 stk. revet muskatnød
- 1 tsk. allehånde
- 2 tsk. tørret ingefær
-
2 stk.
karryblade
(eller laurbærblade)
- 2 tsk. sennepsfrø
- 4 tsk. hel spidskommen
- 6 stk. hele kardemommekapsler
- 5 cm hel kanel
- 6 tsk. hele korianderfrø
- 5 stk. hele nelliker
-
6 tsk.
tørret gurkemeje
(gerne mørkegul/rød)
-
1 tsk.
piri piri chili
(efter behag)
Karrysauce
- 1 stk. løg
- 3 fed hvidløg
- 3 cm frisk ingefær
- 1 stort bundt forårsløg
- 2 stk. æbler
- 2 dl fløde
- ca. 2 dl hønsefond/kogevand fra boller
- frisk koriander
- lidt citronsaft
Kålsalat
- 0,5-1 stk. spidskål
- lidt riseddike
- lidt ristet jordnøddeolie
- frisk koriander
- evt. lidt frisk chili
- salt og peber
Tilbehør
- basmati ris
- mango chutney
- chili sauce
Fremgangsmåde
- Kødboller:
Rasp og mælk blandes i en skål. Kødet røres med resten af ingredienserne og tilsidst med rasp-blandingen. Smag til og lad stå og hvile i min. 30 min. - Form kødbollerne med en ske og kom dem i kogende saltet vand med 3-4 karryblade eller laurbærblade, men kun lige nok vand til at det rummer bollerne - pochér (kog sagte) kødbollerne i vandet til de er færdige.
- Hjemmelavet Karry:
Rist de hele krydderier på en tør pande til de akkurat ryger en smule og dufter. Knus dem fint i morter eller kaffemølle. - Karrysauce:
Rist hakkede løg i lidt olie i ca. 5 min., og tilsæt derefter hvidløg ingefær og hjemmelavet karryblanding efter smag og svits i yderligere i 2 min. Hæld fond og fløde på og kog i 10 min. Smag til med salt og lidt citronsaft. - Kom de kogte boller i saucen og vend de fintsnittede forårsløg og æble skåret i tern i. Vend rundt og server straks med frisk koriander på toppen.
- Kålsalat:
Snit spidskål fint, og bland en dressing af de resterende ingredienser. Vend kålen heri. - Server boller i karry med kogte basmatiris, kålsalat og gerne med mango chutney og chilisauce som tilbehør.