Boller i karry smager fantastisk. (Foto: Maria Warnke Nørregaard ©DR)

Boller i karry med perlespelt

Denne opskrift på boller i karry er både simpel og sund. Boller i karry serveres her sammen med perlespelt og kan toppes med frisk koriander og ristede cashewnødder eller peanuts. Opskriften er en del af en madplan, som madformidler Siri Robinson præsenterede en familie for i DR1-programmet Madmagasinet om hurtigmad og det såkaldte food prepping. Du får otte portioner ud af denne opskrift, og der er derfor aftensmad nok til to dage, da retten sagtens kan fryses ned.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 8 pers.

Kok og program

Ingredienser

Kødboller

  • 500 g hakket kalv og svin 8-10 %
  • 300 g gulerødder (revet)
  • 1 tsk. salt
  • 1 dl hvedemel
  • 2 æg
  • 2 dl mælk
  • Friskkværnet peber

Karrysauce

  • 4 løg
  • 2-3 fed hvidløg
  • 6 cm frisk ingefær
  • 6 stængler bladselleri
  • 2 æbler
  • 4 gulerødder
  • 2 spsk. olivenolie
  • 2 spsk. karry
  • 2 spsk. hvedemel
  • 1 l kogevand fra kødbollerne
  • 2 dl madlavningsfløde 18%
  • Lidt salt
  • Lidt peber

Tilbehør

  • 500 g perlespelt
  • 2 bundter frisk koriander
  • Evt. to håndfulde ristede cashewnødder eller peanuts til topping

Fremgangsmåde

  1. Start med at snitte alle grøntsagerne, der skal bruges i retten. Skræl og riv 300 g gulerødder til farsen. Kom dem i en skål for sig, hvor der også er plads til kødet senere.  
  2. Hak 4 løg og 2-3 hvidløg fint, riv 4 gulerødder på et rivejern og skær æblerne og 6 stængler bladselleri i små tern. Riv ingefæren (stykke på 6 cm) på den fine side af et rivejern. Det må gerne komme i samme skål, da alt skal svitses sammen senere.  
  3. Rør kødet sejt med salt. Tilsæt mel, æg, revet gulerod, mælk og lidt peber og rør farsen godt sammen. Stil i køleskab og lad hvile i ca. 30 minutter.
  4. Varm i en stor gryde 1 liter vand op med 1 tsk. salt, og form farsen til kødboller i ønsket størrelse. Det er vigtigt, de har samme størrelse. Når vandet koger kommes kødbollerne heri (kun ét lag af gangen). Når kødbollerne har kogt i ca. 10 minutter, og er faste, tages de op og lægges på en tallerken. Husk at gemme kogevandet!
  5. Kog perlespelt i en gryde for sig. 250 g perlespelt bringes i kog i 500 g letsaltet vand. De skal koge i 20-25 minutter.
  6. Varm olien op i en tykbundet gryde og svits alle grøntsager heri. Tilsæt karry og hvedemel, og vend rundt i ca. 1 minut. Tilsæt kogevandet fra kødbollerne, og lad saucen koge i ca. 15 minutter.
  7. Tag gryden af varmen. Blend saucen glat med en stavblender, tilsæt madlavningsfløde, og smag til med salt og peber. Læg kødbollerne i saucen, og sæt gryden tilbage på varmen og bring den til kogepunktet.

Hvis retten skal gemmes til senere: Herefter fordel retten i to store opbevaringsbøtter og kom låget halvt på imens den køler. Når retten er kølet ned, kom da bøtterne i fryseren.