Adam Aamann giver med denne lækre bønnesuppe et bud på en klimavenlig ret, der både er mættende og smagfuld og et godt alternativ til retter med kød som hovedingrediens. (Foto: DR ©DR)

Bønnesuppe

Hvis du tænker bare lidt på klimaet, når du laver mad, så er denne ret lige noget for dig. Der er nemlig sparet på en af de helt store klima-syndere: kødet. Men alt med måde – der har sneget sig en lille godbid ind til de inkarnerede kødspisere med lidt røget bacon som en slags krydderi. Én ting er sikkert: Der er i hvert fald ingen, som går sultne fra bordet, når denne lækre bønnesuppe er blevet spist. De mange fyldige grøntsager og bønner giver masser af smag, og det røgede twist fra baconen samt parmesan-toppingen gør suppen til et helstøbt og mættende måltid.

Bønner sættes i blød dagen før i rigeligt vand.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 8 pers.

Ingredienser

Bønner

  • 500 g kogte borlottibønner
  • 1 stk. løg
  • 2 stk. laurbærblade

Suppe

  • 150 g tørsaltet bacon i strimler
  • 1 stk. løg
  • 2 stk. porrer i skiver
  • 2-3 stængler blegselleri i små tern
  • 2 stk. store gulerødder
  • 1 dåse flåede tomater
  • 1 stk. hvidløg, skåret midt over
  • 1 stk. toscansk palmekål eller grønkål
  • 5-6 stk. laurbærblade
  • 1 håndfuld frisk timian
  • 1 bundt bredbladet persille
  • Ca. 5x5 cm. skorpe fra en parmesanost
  • 1 l hønsefond
  • Lidt vand
  • 1 stk. godt brød i tykke skiver uden skorpe
  • 2 dl friskrevet parmesanost
  • 1/2 dl olivenolie

Fremgangsmåde

  1. Bønnerne sættes i blød dagen før i rigeligt vand.
  2. Sigt iblødsætningsvandet fra, hæld nyt vand på og kog bønnerne med 1 spsk salt, laurbærblad, og et overskåret løg. Kog bønnerne til de er næsten møre.
  3. Snit og klargør grøntsagerne.
  4. Steg bacon, porrer, løg, gulerødder, selleri og urter i ½ dl olivenolie i en stor tykbundet gryde. De skal svede langsomt, til de er gyldne og møre i ca. 10-12 minutter.
  5.  Tilsæt tomater og lad det simre videre i en halv time. Smag forsigtigt til med salt og peber. 
  6. Skræl det yderste vokslag af parmesanskorpen og kom kål, parmesanskorpe, krydderbuket af laurbærblade, frisk timian og bredbladet persille ned til de kogte bønner i gryden samt hønsefond og vand nok til, at det dækker grundigt.
  7. Lad det simre igen, til det hele er meget mørt og smager dejligt i minimum 45 min. til 1,5 time.
  8. Fisk parmesanskorpe, det halve hvidløg og krydderbuket op af gryden og smag til med salt og peber.
  9. Pisk lidt i suppen, så den cremer lidt med bønnerne.
  10. Læg en skive brød i hver tallerken, hæld suppe over og drys med parmesan. 
  11. Top retten med en skefuld frisk jomfruolivenolie.