Klassikeren fra bageren, der aldrig slår fejl: borgmesterstang. Foto: DR (©DR)

Borgmesterstang

Et af de bedste stykker wienerbrød med sød remonce og sprøde mandler. Stefan Rodbjerg Jacobsen bagte denne lækre opskrift i 'Den store bagedyst' 2012.

Tilberedningstid: 2 timer, 10 min. Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Wienerdej

  • 1,5 dl koldt vand
  • 1 dl kold mælk
  • 1 stk. koldt æg
  • 10 g gær
  • 450 g koldt mel
  • 50 g sukker
  • 0,5 tsk. salt
  • 200 g smør

Remonce

  • 100 g marcipan
  • 4 spsk. sukker
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 1 stk. æggehvide

Færdig borgmesterstang

  • 100 g mandler
  • 1 smule flormelis

Fremgangsmåde

Lav wienerbrødsdej

  1. Det er vigtigt, at dejen blandes koldt og holdes så kold som muligt under hele forløbet for at bremse hævningen. 
  2. Bland vand og mælk og rør gæren godt ud i det. 
  3. Tilsæt resten og ælt det godt sammen. Nu skal dejen hvile koldt i ca. ½ time, gerne i køleskab. 
  4. Når dejen har været 25 minutter i køleskabet, tages smørret ud af køleskabet. 
  5. Med kagerullen bankes det til en firkant, der er ca. 10-12 cm på hver led. Drys evt. med lidt mel for, at det ikke hænger i. 
  6. Put smørret på køl, mens du arbejder med dejen. 
  7. Dejen skal rulles ud til en firkant på ca. 25x25 cm. og læg skiver af smør på 2/3 af dejen. 
  8. Fold dejen sammen, så den tredjedel, der ikke er smør på, foldes ind over den midterste 1/3 af dejen, som har smør på. 
  9. Herefter foldes den sidste tredjedel af dejen med smør ind over de to lag, således at man får en dej med 3 lag dej og 2 lag smør. 
  10. Tryk dejen flad igen til den får ca. ½ cm. tykkelse. 
  11.  Fold 3 gange mere og gentag processen en sidste gang.
  12.  Kom dejen på køl i 20-30 minutter. 

Lav remonce 

  1. Marcipanen røres brød med æggehvide, sukker og vaniljesukker. 

Den færdige borgmesterstang

  1. Rul dejen ud i ca. 30x50 cm og del den i 3 lige store strimler. 
  2. Læg en pølse af remonce på hver strimmel ca. 2 cm fra kanten. 
  3. Luk kanten henover remoncen og rul strimlen til en pølse. Gentag processen med de andre strimler. 
  4. Flet pølserne løst, så der er plads til hævning. Lad stå til hævning i ca. 30 minutter. 
  5. Bag i ca. 25-30 minutter på 180 grader. 
  6. Pynt med glasur og hakkede mandler.

Opskriften findes i samlingen

Opskrifter fra 'Den store bagedyst 2012'

Flere opskrifter fra samlinger

Stefan Rodbjerg JacobsenBrownies med lime 1 time
Merete HessKnasende kanelsnegle 1 time
Stefan Rodbjerg JacobsenCitron- og birkescupcakes 2 timer
ana Frolov ChristensenBanancupcakes 2 timer
Kristian JustesenBedstemor med slag i-cupcakes 2 timer
Ditte MolinGulerodscupcakes 2 timer
Ditte MolinChokoladecupcakes uden mel 2 timer
Nana Frolov ChristensenDeath by chocolate 2 timer, 30 min.