Bourride, toppet med fisk, aïoli og persille. (©DR)

Bourride (fiskesuppe)

Prøv denne delikate fiskesupper - bourride. Suppen er en velkendt, fransk suppe, som brødrene Price har lavet i programmet Spise med Price.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 4 pers.

Kok og program

Ingredienser

  • 1 kg fiskefilet
    (af fast fisk, fx havtaske)
  • 2-3 kg fiskeben
    (af mager fisk)
  • 2-3 stk. store løg
  • 3-4 fed hvidløg
  • 2 stk. gulerødder
  • 2-3 stængler blegselleri
  • 2 stk. porrer
  • 1 spsk. fennikelfrø
  • 1 smule tørret appelsinskal
  • 1 stk. suppevisk af persillestilke, timian og lauerbærblade
  • 0,4 cl tør hvidvin
  • 1 knivspids safran

Aïoli

  • 6-8 fed hvidløg
  • 1 tsk. salt
  • 1 spsk. frisk brødkrumme
  • 8 stk. pasteuriserede æggeblommer
  • 1 smule olivenolie
  • 1 smule brødcroutoner

Fremgangsmåde

  1. Skyl fiskeben grundigt for blod og fjern gæller, hvis der er hoveder med. Rens alle grøntsagerne og skær dem groft ud. 

  2. Kom ben og grøntsager i en stor gryde og hæld en halv flaske tør hvidvin på samt vand til alt er dækket. Kom suppevisk, appelsinskal og fennikelfrø ved og bring i kog. 

  3. Lad suppen koge i ca. 25 min, og skum grundigt undervejs. 

  4. Si suppen, tilsæt safran og lad suppen koge ind til der er ca 1½ liter tilbage. Smag til med salt. 

  5. Imens suppen koger laver man sin aïoli. 

  6. Hvidløg knuses i en morter eller blender sammen med et pænt nip salt og en spiseskefuld frisk brødkrumme. 

  7. 4 æggeblommer røres i, og olivenolie tilsættes lidt efter lidt mens der blendes til konsistensen er som en kraftig mayonnaise. 

  8. Portionér fisken og damp stykkerne møre i suppen. Tag dem op og hold dem varme. 

  9. Halvdelen af aïoli’en tages fra i en skål og røres sammen med yderligere 4 æggeblommer. Blandingen spædes op med den varme fiskesuppe hvorefter det hele kommes tilbage i gryden og opvarmes til konsistensen bliver flødeagtig, men det må ikke koge, for så skiller det. 

  10. Læg ristede brødcroutoner i bunden af en suppetallerken, kom fisken ovenpå og hæld den rygende varme suppe over. Server med ekstra aïoli.