De tre slags kål går dejligt sammen med oksetykkammen. (©DR)

Braiseret oksetykkam med vintergrønt

Lav denne dejlige ret af Marie Askehave næste gang du inviterer venner og familie over til middag. Den møre tykkam går skønt sammen med de blancherede grøntsager.

Tilberedningstid: 2 timer, 40 min. Antal portioner: 4 pers.

Kok og program

Ingredienser

Oksetykkam

  • 800 g oksetykkam
  • 1 smule salt
  • 1 smule peber
  • 2-3 stk. løg
  • 2-3 stk. skalotteløg
  • 4 dl rødvin
  • 0,5 l oksefond

Vintergrønt

  • 1 stk. blomkål
  • 300 g rosenkål
  • 1 stk. spidskål

Kartofler

  • 400 g kartofler
  • 1 smule smør
  • 1 smule olie

Fremgangsmåde

Start på kødet: 

  1. Tykkammen krydres med salt og peber, og brunes godt af i lidt olie på en pande. Derefter brunes løg af. Tykkam og løg lægges i en braiser gryde eller i en trykkoger. hæld varm bouillon og rødvin over, og skrue op for blusset. 

  2. Følg anvisningen på den pågældende trykkoger. Tykkammen skal tilberedes i ca. 45 minutter i trykkoger eller ca. 2½ time i braiser gryde. Efter tilberedning kan man evt. lave en opbagt sovs med lagen fra kødet, hvis man altså ønsker en lidt tykkere konsistens på sin sovs. 

Lav dernæst vintergrønt:

  1. Blomkål, rosenkål deles i nogenlunde ens størrelse buketter og blancheres i let saltet vand. 

  2. Kartofler skæres i tern på ca. 2x2 cm. Og steges gyldne ved svag varme i rigeligt smør og olie på panden.
 
Lav til slut lidt kartofler i ovnen: 

  1. De gyldne kartofler holdes lune i ovnen ved 60 grader - brug samme pande til at stege spidskål gyldne tilsæt eventuelt lidt af væden fra kødet. 

  2. Server et dejlig mørt stykke tykkam med stegesky, blancherede grøntsager, stegt spidskål og råstegte kartofler.