Brandafe a la morue er oprindeligt en sydfransk ret, som her er serveret sammen med en lækker tomatsauce, der er let og hurtig at lave. (©DR)

Brandafe a la morue (klipfiske-gratin)

Adam Price præsenterer denne brandafe a la morue, eller sagt på godt dansk: klipfiske-gratin. Udvand torsken 24 timer inden du begynder på retten, som ellers er hurtig og nem at lave.

Fisken skal ligge i blød i koldt vand minimum 24 timer. Sørg for at skifte vandet et par gang undervejs.

Tilberedningstid: 1 time, 10 min. Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

Brandade a la morue

  • 600 g tør klipfisk af torsk
  • 1 kg kartofler
  • 4-5 dl olivenolie
  • 1 stk. hvidløg
  • 4-5 dl sødmælk
  • 1 pakke speltrasp
  • 100 g frisk parmesan

Tomatsauce

  • 3-4 stk. tomater
  • 400 g flåede økologiske tomater
  • 2 stk. skalotteløg

Fremgangsmåde

Lav først brandade a la morue:

  1. Først skal fisken ligge i blød i koldt vand minimum 24 timer. Sørg for at skifte vandet et par gang undervejs.

  2. Kartoflerne koges møre i usaltet vand. Hæld vandet fra, damp kartoflerne tørre, og mos dem. Imens bringes ca. 1 l. vand i kog, tilsæt gerne et par laurbærblade, peber og lidt hvidvin. Kom fisken i og lad den simre i ca. 5 min. Lad den køle af, og befri kødet for evt. rester af ben og skind.

  3. Herefter varmes fisken igennem med lidt olivenolie i en gryde, til fugten fra kødet langsomt er fordampet. Bland de mosede kartofler og klipfisk sammen og rør ca. 4 dl. af olivenolien i en tynd stråle. Tilsæt derefter den varme sødmælk.

  4. Smag til med salt, peber, og rigeligt med fintsnittet hvidløg. Mosen fordeles i et smurt ovnfast fad, fordel parmesanost og rasp henover, og gratinér den sprød og gylden i en forvarmet ovn på ca. 220 grader. Lad den trække 5-10 min inden servering.

Lav tomatsauce:

  1. Mens brandaden er i ovnen laves en hurtig tomatsauce. Tomater kvartes, og befries for kerner. Lun ca. 6 spsk. olivenolie, skalotteløg, lidt fintsnittet hvidløg, og tilsæt tomatskiverne og de flåede tomater. Lad det simre i ca. 15 min. Og blend den evt. med en stavblender. Smag til med salt, peber, evt. lidt af hvidvinen og lidt sukker.