Brocconzola tærte med ristede pinjekerner og karamelrødlæg (©DR)

Brocconzola tærte

Annemette Voss lavede i Den Store Bagedyst, denne dejlige opskrift på en tærte med gorgonzolaost, broccoli, rødløg og pinjekerner. Et skøn tærte til frokost eller aftensmad.

Tilberedningstid: 2 timer, 15 min. Antal portioner: 8 pers.

Kok og program

Ingredienser

Tærtebund

  • 200 g hvedemel
  • 100 g grahamsmel
  • 150 g smør, stuetemperatur
  • 30 g flormelis
  • 1 tsk. salt
  • 1 stk. æg

Æggemasse

  • 4 stk. æg
  • 2 dl creme fraiche 18%
  • 1 smule friskkværnet peber
  • 1 tsk. salt

Balsamicoglaserede rødløg

  • 2 stk. rødløg i tynde ringe
  • 2 spsk. olie
  • 2 spsk. sukker
  • 5 spsk. balsamico

Karamelrødløg - pynt

  • 20 stk. glaserede rødløgsringe
  • 1 spsk. sukker

Fyld

  • 50 g ristede pinjekerner
  • 800-1000 g frisk broccoli
  • 50-100 g gorgonzola

Fremgangsmåde

  1. Tænd ovnen på 200 grader varmluft.Bland alle ingredienser til bunden - foruden æg - sammen til en smuldredej. Tilsæt ægget og saml hurtigt dejen. Læg den på køl i en ½ time. 

  1. Fyld lidt vand i bunden af en gryde og læg de skyllede små broccolibuketter (uden stok) ned i gryden og læg låg på. Damp broccolien i ca. 2-3 min. Skylles derefter med iskoldt vand for at bevare den grønne farve. Lad dem dryppe af. 
  2. Rens og snit løgene til tynde ringe. Varm olien op på en pande og tilsæt løg og sukker. Lad det karamellisere lidt ved medium varme. Tilsæt balsamico. Lad det stå og koge lidt ind til væden tykner omkring løgringene. Der må gerne stadig være lidt bid i løgene. Det hele tager omkring 8-10 min. 
  3. Rist pinjekernerne. Hak eller smuldr gorgonzolaen i små stykker. 
  4. Rør æggemassen godt sammen til den er helt jævn. 
  5. Tag dejen ud af køleskabet og rul den tynd ud på et meldrysset bord. Læg den i en tærteform og forbag den (evt. med nogle bønner eller lign for at holde den på plads) i små 15 min ved 200 grader. 
  6. Fordel de 20 løgringe som du omhyggeligt udvælger på et stykke bagepapir og drys med sukker. Karameliser i ovnen ved 200 grader i ca. 5 min. Hold øje med dem at de ikke brænder - det går hurtigt. 
  7. Fordel de øvrige løgringe i bunden af tærten i et tyndt jævnt lag. Fordel gorgonzolaen herover. Drys med 2/3 dele af pinjekernerne, gem lidt til pynt på toppen. Fordel omhyggeligt broccolibuketterne helt tæt oven på det hele. Hæld til sidt æggemassen over og drys med pinjekerner. 
  8. Bages i ovnen ved 200 grader i 30 min hvor du tildækker tærten med et stykke folie. Fjern folien efter 30 min og bag tærten i 5 min ekstra uden folie.
  • TIP: Gorgonzola kan erstattes med eksempelvis feta, hvis man er mere til det.