Brombær Pasteis de Nata
I sjette program af Den store Bagedyst 2016, skulle deltagerene som deres favoritudfordring bage tærter. Sune bagte denne flotte tærte med en æble og brombærkompot, fast vaniljecreme og en top af brændt, karamelliseret sukker, pyntet med friske brombær. Du får Sunes opskrift her.
Tilberedningstid:
2 timer
Antal portioner:
10 pers.
Kok og program
Ingredienser
Tærtedej
- 150 g blødt smør
- 95 g flormelis
- 30 g mandelmel
- 1 knivspids salt
- 1 stang vanilje
- 1 stk. æg
- 225 g hvedemel
- 45 g fint majsmel
Æble/brombærkompot
- 300 g brombær
- 2-3 stk. æbler
- 150 g sukker
- 1 stk. citron, saft heraf
-
3 tsk.
pektin
(blandet i 3 tsk. sukker)
Creme
- 3 spsk. hvedemel
- 3 dl mælk
- 260 g sukker
- 1 stang kanel
- 160 ml vand
- 1 stang vanilje
- 6 stk. æggeblommer
Fremgangsmåde
- Tærte:
Alle ingredienser hakkes sammen på food processor. Dejen køler i ca. 30 min. Dejen rulles ud til ca. 3 mm tykkelse og en tærtering på ca. 22 cm Ø og ca 3 cm højde beklædes med dejen. Bunden prikkes. Bager ved 170 celcius i ca. 15-20 min – ganske lys, men dog bagt. - Kompot:
Æble i små tern og brombær koges mør i sukker, lidt vand og citron. Pektin røres sammen med sukker og hældes over kompotten væk fra blusset. Gives herpå et opkog og løler. Konsistensen skal være ret gele-agtig. Den afkølede kompot kommes i den afkølede tærtebund - OBS, kun et tynd lag. - Creme:
Mel røres ud i ca. 50 mL mælk. Sukker, vand og kanel koges til sirup (100 celcius). Den resterende mælk gives et opkog. Den varme mælk hældes i den udrørte mel. Herpå hældes sukkersirup i en tynd stråle ned i cremen. Til sidst røres æggeblommerne i cremen og herefter vanilje findelt med lidt sukker. - Cremen hældes forsigtigt over tærten (skallen fyldes op). Sættes i en 250 celcius varm ovn i ca. 9 min. OBS, kanten kan godt brune meget hurtigt, pak den evt ind i sølvpapir, eller skrab det mørke af. Den afkølede/let lune tærte drysses med sukker og brændes med en creme brulee brænder.
- Pynt gerne med friske brombær. Server!