En smuk og intens chokoladekage med bær og mokka. (©DR)

Browniekage med tyttebær

Denne intense browniekage bagte Elissa som et mesterværk i Den store bagedyst 2018. Bundende er lagt sammen om tyttebær, en kirsebær- og en mokkamousse og er inspireret af lange vandreture, som Elissa og hendes søskende gik med gode venner i Sverige, da de var børn.

Tilberedningstid: 3 timer, 30 min. Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Browniebund

  • 125 g mørk chokolade 70%
  • 60 g smør, blødt
  • 3 æg
  • 200 g sukker
  • 30 g hvedemel
  • 1 knivspids bagepulver
  • 1 knivspids salt
  • 1 spsk. kakao
  • 50 g hasselnødder

Chokoladebunde

  • 100 g smør, blødt
  • 2 æg
  • 200 g sukker
  • 100 g hvedemel
  • 50 g kakao
  • 1 tsk. bagepulver
  • 1 tsk. natron
  • 1 knivspids salt
  • 1½ dl creme fraiche 18%
  • 50 g blendede hasselnødder

Tyttebærmos

  • 2 blade husblas
  • ½ dl sukker
  • 150 g tyttebær, frosne
  • 2 spsk. majsstivelse
  • 2 spsk. koldt vand

Mokkamousse

  • 100 g mørk chokolade 70%
  • 4 blade husblas
  • 20 g sukker
  • 60 g past. æggeblomme
  • 2 spsk. instant kaffepulver
  • 4 tsk. espresso, afkølet
  • 180 g piskefløde

Kirsebærmousse

  • 6 blade husblas
  • 250 g frosne kirsebær
  • 20 g sukker
  • ½ citron, saft heraf
  • 1 stang vanilje
  • 1 dl fløde
  • 1 dl skyr

Chokoladeganache

  • 200 g mørk chokolade
  • 1 dl fløde

Chokoladetræstammer

  • 200 g mørk chokolade

Pynt

  • 50 g friske tyttebær
  • frisk skovsyre
  • lidt guldstøv

Fremgangsmåde

Browniebund

  1. Forvarm ovnen på 175°C varmluft.
  2. Smelt chokolade og smør under vandbad. Afkøl.
  3. Grovblend 100 g hasselnødder. Sæt 50 g til side (til chokoladebunde).
  4. Pisk æg og sukker til en luftig masse. 
  5. Bland de tørre ingredienser sammen:mel, bagepulver, salt og kakao.
  6. Vend smeltet chokolade og smør i dejen. Sigt de tørre ingredienser heri
  7.  Vend hasselnødderne i dejen.
  8. Beklæd en springform med bagepapir og smør siderne med smør og mel.
  9. Hæld 2/3 af dejen på springform. Afbag 20-­25 min. Afkøl.

Chokoladebunde

  1. Forvarm ovnen på 175°C varmluft.
  2. Smelt smør i en gryde. Afkøl.
  3. Pisk smør og sukker til en luftig masse. Tilføj æg 1 ad gangen under piskning.
  4. Bland de tørre ingredienser sammen:mel, kakao, bagepulver, natron og salt.
  5. Sigt de tørre ingredienser i dejen. Vend creme fraiche i dejen.
  6. Hæld dejen på en bradepande og afglat massen. Afbag 10-­15 min.  Afkøl.

Tyttebærmos

  1. Udblød husblas i koldt vand.
  2. Smelt sukker og tyttebær ved svag varme.
  3. Bland majsstivelse og koldt vand i en skål.
  4. Når sukkeret er smeltet tilføjes majsstivelsesblanding under omrøring.
  5. Kog ca. 5 min. under jævn omrøring. Tilføj husblas. Afkøl.

Mokkamousse

  1. Smelt chokolade og husblas over vandbad.
  2. Pisk fløde til let skum.
  3. Pisk sukker og æggeblommer til en luftig masse. Tilsæt kaffepulver og kaffe.
  4. Vend den smeltede chokolade-blanding i æggemassen.
  5. Vend æggemassen forsigtigt med flødeskum.
  6. Hæld moussen over chokoladekagen.

Kirsebærmousse

  1. Udblød husblas i koldt vand.
  2. Kog kortvarigt kirsebær, sukker, citronsaft og vanilje.
  3. Fjern vaniljestangen og tilføj husblas. Afkøl.
  4. Pisk fløde til let skum, tilsæt skyr og pisk forsigtigt.
  5. Vend lidt af flødeskummet i kirsebærsovsen, vend derefter forsigtigt resten i.
  6. Hæld moussen over chokoladekagen.

Chokoladeganache

  1. Smelt mørk chokolade over vandbad.
  2. Varm fløden op til kogepunktet og hæld over chokoladen.
  3. Bland forsigtigt til en ensartet masse. Afkøl.

Chokoladetræstammer

  1. Hak chokoladen fint.
  2. Smelt ¾ af chokoladen til 52°C over vandbad.
  3. Tilføj den resterende chokolade og sænk temperaturen til 29°C.
  4. Opvarm chokoladen til 31°C og hæld på plastikform.
  5. Afkøl.

Samling

  1. Placér kageplast i kagering og sæt på kagefad (gerne med et stykke pap i bunden).
  2. Læg forsigtigt browniebund nederst, dernæst et tyndt lag tyttebærmos.
  3. Hæld mokkamousse på kagen. Saml med en lagkagebund. Afkøl.
  4. Tilføj endnu et tyndt lag tyttebærmos. Hæld kirsebærmousse på kagen. Saml med endnu en lagkagebund. Afkøl.
  5. Smør den afkølede kage op med chokoladeganache.
  6. Pynt med tempererede chokoladestykker på siden.
  7. Pynt toppen med tyttebær, skovsyre og guldstøv.

Opskriften findes i samlingen

Den store bagedyst 2018 - Afsnit 3