Brunkager hører julen til, og her får du en opskrift på sprøde brunkager, som er nemme at bage. Foto: Scanpix (©DR)

Brunkager

Brunkager er en klassisk småkage, og helt obligatorisk spise i julen. Denne opskrift på brunkager er nem og resultatet smager fantastisk. Noget af dejen kan evt. fryses, så man har kagedej til hurtigt at lave friskbagte brunkager, hvis man får gæster.

Dejen kan fryses, så du kan bage brunkager på rekordtid.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 10 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Kok og program

Ingredienser

  • 625 g smør
  • 500 g flormelis
  • 250 g lys sirup
  • 750 g hvedemel
  • 20 g potaske
  • 1 smule lunkent vand
  • 20 g kanel
  • 5 g ingefær
  • 5 g nelliker
  • 100-200 g mandler
    (kan udelades)

Fremgangsmåde

  1. Blødt smør røres godt sammen med flormelis. Potaske udrøres i lidt lunkent vand. Potasken skal være helt opløst i vandet, da det ellers giver små sorte klatter i kagerne.
  2. Rør den opløste potaske forsigtigt sammen med smør/flormelis og rør alle øvrige ingredienser i.
  3. Stil dejen koldt indtil den kan formes til lange pølser. Pak dejpølserne ind i madfilm og læg dem i fryseren i mindst 8 timer.
  4. Forvarm ovnen til 150 grader. Tag de dejpølser op, som du skal bruge, og skær dem i tyndt i skiver, mens dejen er frossen.
  5. Beklæd en bageplade med bagepapir og læg brunkagerne på pladen. Sørg for, at der er lidt plads i mellem dem - for ellers flyder de sammen. Bages øverst i ovnen ved 150 grader i cirka 12 minutter.
  6. Eftersom den ubagte dej fryses ned i pølser, kan man lige tage en op af fryseren, hvis der kommer gæster. Og i løbet af et kvarter, er der nybagte brunkager.