Brunkål
Brunkål, troede jeg i mange år på en sær underbevidst måde, havde forbindelse til de uhyggelige vestjyske brunkulslejre, jeg havde besøgt som barn. Hvis tanken havde nået at flyde ovenpå, tror jeg nok den havde materialiseret sig som det rene vås, men sammenhængen ligger et andet sted, at lugten af både brunkul og brunkål signalerer 30´erne, depression, armod og boldspil i gården forbudt, mere end man er sig bevidst. Ikke desto mindre er brunkål en vidunderlig ting og nu, hvor vi via andre køkkener er ved at vænne os til at sukker i det salte køkken er helt stuerent, må det være på tide med en renæssance.
Tilberedningstid:
30 min.
Antal portioner:
10 pers.
Kok og program
Ingredienser
Brunkål
- 2 stk. hvidkålshoveder
- 5 spsk. smør
- 200 g sukker
- 4 spsk. salt
- 2 tsk. peber
- 5 dl vand
- 2 stk. laurbærblade
- 3 tsk. allehånde
- 1 tsk. frisk timian
Fremgangsmåde
- Brunkål kan spises som det er, til det samme som grønlangkål, men det kan også være det bad, man koger et stykke saltet og måske også røget flæsk, pølser, eller en ordentlig dinosaurusstor bule stegeben, eller et stykke skinke i.
- Kål og flæsk går op i mange højere enheder med sennep, rugbrød og øl til. Uanset hvad man vælger at koge sammen med brunkålen, skal det i, når kålen er karamelliseret, og væden kogt ind.
- Vend kødet rundt, lidt vand på, og så simre meget længe, ved meget svag varme. Og uanset hvad man gør, bliver det både meget nærende og meget billig mad. Lav brunkålen dagen før, den bliver meget bedre af at stå. Brunkål uden kød holder i flere uger i køleskabet
Brunkålen
- Brun sukkeret og smørret langsomt til karamel i en tykbundet og stor gryde. Kom kål og krydderier i og lad det svede i karamellen i 5 min.
- Kom vand på. Lad det simre til alt vand er forsvundet. Det skal foregå over meget svag varme. Så er den klar til at spise.
- Hvis man vælger at lave den med kød, er et stykke saltet flæsk, en ribbenssteg, og eller nogle virkeligt gode pølse godt. Kødet kommer med fra starten, pølserne skal ikke have mere end en halv time i gryden, ellers bliver de tørre. Italienske pølser, små chorizo, en god medister, eller deciderede sønderjyske kålpølser.