Brunkål og flæsk med rugbrød (©DR)

Brunkål og flæsk

Brunkål og flæsk er en klassisk dansk ret lavet på hvidkål og et stykke godt saltet flæsk. Retten er både enkel og billig at lave, og så smager den stadig godt den dag i dag. Opskriften lavede Adam og James i programmet Spise med Price.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

  • 1 stk. lille hvidkålshoved
  • 4 spsk. sukker med top
  • 75 g smør
  • 2-3 kviste frisk timian
  • 1 spsk. allehånde
  • 4 stk. laurbærblade
  • 1 smule kommen
    (kan udelades)
  • ca. 0,5 l svinefond
  • ca. 1 kg saltet flæsk

Fremgangsmåde

  • Note: Kan laves UDEN trykkoger - se nedenfor.

  1. Flæk hvidkålen, fjern stokken og hak hvidkålshovedet forholdsvis fint.

  2. Smelt sukkeret i trykkogeren til en brun karamel, og kom smørret ved. Lad det smelte. Så kommes kålen ved og derpå krydderierne. Rør rundt i gryden og lad det hele blande sig godt, så det dufter af Lauras køkken…

  3. Tag nu dit stykke flæsk, og lav en lille rede til flæsket i kålen, og kom lidt svinefond på. Nu lukkes trykkogeren, og der koges op til middelvarme, hvorefter at retten får cirka 25-30 minutter.

  4. Flæsket er nu så mørt, at det næsten falder fra hinanden. Skiv det i pæne skiver, og server det på kålen på et stort fad. Godt rugbrød og smør til, og en øl til Røde og Fede. 

  • TIP:
    Har du ikke en trykkoger, så laver du retten i en stor gryde med låg. Lad den simre i 2-3 timer, mens væsken stille koger væk. Mærk løbende på mørheden af kødet. Efter en 2-3 timer burde det være der. Ellers skal den have en time mere. Og væsken skal stort set være kogt væk. Den må ikke koge tør. Gør den det for tidligt, spædes der mere svinefond ved.