Server brunkål og flæsk med godt rugbrød til. (©DR)

Brunkål og flæsk

Brunkål og flæsk er en af de store danske klassikere. Retten er både enkel og billig at lave, og laver man for meget, smager den også godt opvarmet dagen efter.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 8 pers.

Ingredienser

  • 1 hvidkålshoved
  • 4 spsk. sukker med top
  • 75 g smør
  • 2-3 kviste frisk timian
  • 1 spsk. allehånde
  • 4 stk. laurbærblade
  • 1 smule kommen
    (kan udelades)
  • ca. ½ l svinefond
  • ca. 1 kg letsaltet flæsk

Fremgangsmåde

Note: Kan laves UDEN trykkoger - se nedenfor.

Flæk hvidkålen, fjern stokken og hak hvidkålshovedet forholdsvis fint.  

Smelt sukkeret i trykkogeren til en brun karamel, kom smørret ved og lad det smelte. Så kommes kålen ved og derpå krydderierne. Rør rundt i gryden og lad det hele blande sig godt. 

Tag nu dit stykke flæsk, og lav en lille rede til det i kålen, og kom lidt svinefond på. Nu lukkes trykkogeren, og der koges op til middelvarme, hvorefter at retten får cirka 30-35 minutter.  

Flæsket er nu så mørt, at det næsten falder fra hinanden. Skær det i pæne skiver, og læg det ovenpå kålen i et stort fad. Godt rugbrød med smør til, og en kold pilsner. Måske en snaps i dagens anledning. 

TIP: Har du ikke en trykkoger, så kan du lave retten i en stor gryde med låg. Lad den simre i 2-3 timer, mens væsken stille koger væk. Mærk løbende på mørheden af kødet. Efter en 2-3 timer burde det være der. Og væsken skal stort set være kogt væk. Men den må ikke koge tør. Gør den det for tidligt, spædes der med lidt mere svinefond.