Vær sikker på at have masser af køkkenbord plads, og et tomt køleskab til rådighed (©DR)

Bryllupskage i fem etager

En bryllupskage er et af de vigtigste valg til den store dag, når man siger ja til hinanden. Blomsterbergs bryllupskage kræver plads, tid, tålmodighed og en vilje af stål, men så bliver det også et mesterværk af en kage

Tilberedningstid: 7 timer Antal portioner: 90 pers.

Kok og program

Ingredienser

 • 1 stk. 5 etagers bryllupskage stativ
 • 5 stk. lagkage ringe, 5 størrelser (ca. 26 cm, 24 cm, 22 cm, 20 cm og 18 cm)
 • 1 stk. nyt plastik chartek (til roser og blade)

Valnøddebunde/valnøddegrød

 • 300 g æggehvide
 • 500 g sukker
 • 1 kg valnødder

Marengs

 • 50 g kartoffelmel
 • 4 spsk. sukker
 • 625 g æggehvide
 • 500 g sukker

Blåbær sylt

 • 200 g blåbær
 • 0,5 tsk. polynesisk vaniljestand
 • 100 g sukker
 • 0,5 stk. citron (saften)

Blåbær bomber

 • 0,5 l piskefløde
 • 150 g god hvid chokolade
 • 4 blade husblas

Trøffelcreme

 • 150 g sukker
 • 80 g maizena
 • 1 stang polynesisk vanilje
 • 1 l mælk
 • 2 stk. æggeblommer
 • 9 blade husblas
 • 500 g god mørk chokolade
 • 3 l piskefløde
 • 3 dl pasturiserede æggehvider

Overtræksmarcipan til kagerne, roser og blade

 • 2 kg ren rå marcipan
 • 1 kg flormelis
 • 300 g glukosesirup
  (Købes på apoteket eller i udvalgte supermarkeder)

Fremgangsmåde

Valnøddebunde:

 1. Blend sukker og valnødder fuldstændigt fint i en foodprocessor. Æggehviderne tilsættes først, når nødderne er så fint blendede, som overhovedet muligt.
 2. Lad "grøden" køre nogle minutter. Grøden kommes op i en stor skål. 

Marengs

 1. Kartoffelmel og de 4 spsk. sukker blandes i en meget stor skål, som skal skal kunne rumme alt marengsen når den er pisket.
 2. Tilsæt alle æggehviderne og pisk dem stive, mens den resterende sukker kommes i undervejs. 

Bundene:

 1. Nøddegrøden røres sammen med ca. 1/3 af marengsen, rør godt. Kom så dette op i den resterende marengs og vend nu det hele forsigtigt sammen. Stop når massen er ensartet.
 2. Klargør bagepapiret og bageplader. Lån eventuelt nogle af naboens, hvis du er så heldig at naboen har samme størrelse bageplader som dig.
 3. Til hver størrelse kage skal bruges 3 stk. valnøddebunde. Anvend kageringene, som en slags skabeloner til at ramme den "næsten" præcise størrelse på bundene, ved at placere ringen på bagepapiret.
 4. Kom valnøddedejen op i en stor sprøjtepose med en ikke alt for stor tyl i. Alternativt en engangs sprøjtepose uden tyl, men med et relative lille til klippet hul.
 5. Dejen sprøjtes ud i en cirkel, ca 1 ½ cm tyk, helt jævnt. Cirklen skal stoppe ca. 1 cm fra kageringens kant. Flyt "skabelonen" og gentag. Sprøjter du flere bunde på samme bageplade, sørg da for at de har lidt afstand til hinanden, da de jo flyder en anelse ud under bagningen. -Fortsæt til du har i alt 15 bunde; 3 stk. til hver etage.
 6. Bundene bages ved 170 grader til de er gyldne og giver efter ved et let tryk, mellem 15 og 40 minutter. Bemærk: små bunde = kortere bagetid, store bunde = længere bagetid. Bundene afkøles helt og udstikkes endeligt med hver tilsvarende lagkagering, hvis det er nødvendigt. 

Blåbær sylt:

 1. Alle ingredienserne koges uden låg ca. 15 minutter og afkøles fuldstændigt i køleskab - minimum 2 timer.
 2. Husblassen lægges i blød i en ½ liter vand i en halv time. Piskefløden varmes op til ca. 80 grader og tages af varmen. Imens finthakkes chokoladen og kommes op i en stor skål.
 3. Halvdelen af den godt varme fløde hældes over alt chokoladen. Rør godt til chokoladen smelter og massen er blank. Tilsæt mere og mere varm fløde. Husblassen vrides for vand og kommes direkte op i den lune chokolade-fløde.
 4. Passér cremen gennem en sigte op i en ren skål. Tildæk cremen med husholdningsfilm. Cremen afkøles fuldstændigt i køleskab - minimum 3 timer.
 5. Den iskolde, stive "hvide" creme piskes let luftig med en håndmikser. Tilsæt slutteligt den iskolde blåbær sylt og lad den piske med.
 6. Kom blåbær cremen op i en sprøjtepose med en lille glat tyl, sprøjt blåbær cremen ud i små ens bomber i diameter som en 2-krone. Nedfrys bomberne til den efterfølgende dag. 

Trøffelcreme:

 1. Husblassen lægges i blød i en ½ liter koldt vand. Vaniljestangen flækkes på den lange led og kornene skrabes ud med en lille kniv. Kornene mases sammen med en anelse af sukkeret på bordet med en paletkniv, således at kornene skilles ad.
 2. Sukker, maizena og vaniljesukker blandes og piskes godt med 1 dl. af mælken. Til sidst piskes æggeblommerne i.
 3. De resterende 9 dl. mælk koges op i en gryde med den tomme vaniljestang. Så snart mælken koger, tilsættes blandingen og der piskes godt, indtil cremen koger og tykner. Husblassen vrides for vand og kommes direkte op i den varme creme. Pisk godt.
 4. Chokoladen finthakkes og kommes op i en meget stor skål. Den varme vaniljecreme hældes over chokoladen. Pisk godt til alt er smeltet og massen er skinnende blank. Pisk fløden til let skum.
 5. ¼ af "skummet" kommes op i den lune chokolademasse - pisk voldsomt. Tilføj yderligere en ¼ skum og pisk igen godt. Nu kommes chokolademassen op i skålen med den resterende kolde skum og dette vendes nu forsigtigt sammen. Æggehviderne piskes stive og vendes i sammen med fløden. 

Overtræksmarcipan

 1. Alle ingredienserne æltes sammen - gerne i en røremaskine - til en ensartet og smidig masse. Det er fedtet, men sådan er det.
 2. Massen opbevares ved stuetemperatur i en tætsluttende pose op til 3 dage, til det anvendes til overtræk, roser og blade. 

Roser

 1. Til hver rose anvendes 7 rosenblade. Du skal bruge 3 roser til hver etage i 5 forskellige størrelser.
 2. Læg 4 - 5 marcipankugler med god afstand i et opskåret plastikchartek, så det kan åbnes som en bog. Læg "bogen" så kuglerne ligger imellem "siderne".
 3. Med en paletkniv eller tommelfingeren mases hver kugle lidt tynd i toppen og lidt tykkere nedefter. Gentag dette til flere rosenblade. Hver rose består af 7 rosenblade.
 4. Til hver rose formes først en kegle ved at trille det første rosenblad til en spids. Dette bliver det inderste i rosen. Herefter opbygges rosen ved at placere seks blade udenom. Det vigtigste er, at roserne til hver etage er lige store - og øvelse gør mester! 

Blade 

 1. Indfarv lidt af marcipanen med en lillebitte smule grøn frugtfarve. Udrul tyndt og udstik i runde cirkler. Cirka 5 cm i diameter. Udstik "blade" af cirklerne.
 2. Disse lægges i chartek, og der markeres ribber i bladene med enden af en køkkensaks. Der skal være i alt 25 blade. Bøj dem en anelse, det giver dem lidt liv. Du skal bruge 3 stk. blade til hver etage i 5 forskellige størrelser. 

Opbygning

 1. Hele køkkenbordet ryddes, så der er god plads at arbejde på. Trøffelcremen tilberedes først, når de udstukket bunde er lagt klar i alle lagkage ringene - ikke før.
 2. Udstik, hvis nødvendigt, alle bundene med de 5 lagkageringe som alle 5 størrelser lagkage skal støbes i.
 3. Udvælg 5 stk. plane fade som passer til hver størrelse kage og tjek, at alle kan være i dit køleskab. Læg et stykke bagepapir på hvert fad og læg den første bund til hver kage herpå, med kageringen udenom. Tilbered nu trøffelcremen og fordel halvdelen af trøffelcremen i alle 5 kager. Stryg cremen jævnt ud med en paletkniv.
 4. Tag de frosne blåbær bomber ud af fryseren og fordel halvdelen af bomberne i alle 5 trøffelcremes fyldte ringe. Tryk bomberne let ned i cremen og stryg med en palet, således at bomberne bliver "gemt" i trøffelcremen.
 5. Læg endnu en bund på og fordel en 1/5 del af resten af trøffelcremen herpå.
 6. Stryg igen cremen jævnt ud og tilføj resten af blåbær bomberne. "Gem" bomberne igen i trøffelcremen og læg så de sidste bunde på som "låg" Alle 5 kager tildækkes med film og stilles i køleskab op til 4 dage. Kagerne kan også fryses nogle dage, hvis du er i god tid.
 7. Befri alle 5 kager fra kageringene, evt. med en varm klud i siderne. Kagernes kanter og toppe stryges glatte med den lille rest trøffelcreme og fungerer som lim til marcipanen.
 8. Overtræk hver enkelt kage med tyndt udrullet marcipan og skær kanterne fint og omhyggeligt af. Placér hver af de 5 overtrukkede kager på hver etage af fadet og dekorér slutteligt med de håndmodellerede roser og blade.