Bag både pølsebrød og burgerboller af den samme lækre dej. (©DR)

Burgerboller og pølsebrød - Adam Aamann

Det er svært at toppe en god hjemmelavet burger eller hotdog, og i begge tilfælde spiller brødet en stor rolle for smagen. Hvis du virkelig vil kræse om det klassiske måltid, kan du bage brødet selv. Her får du Adam Aamans simple opskrift fra 'Madmagasinet', som kan bruges til både luftige burgerboller og saftige pølsebrød.

Tilberedningstid: 4 timer, 30 min. Antal portioner: 6 pers.

Ingredienser

  • 40 g gær
  • 4,5 dl koldt vand
  • 2 dl sødmælk
  • 1 kg hvedemel
  • 25 g salt
  • 3 spsk. sukker
  • 80 g blødt smør
  • 1 dl sesamfrø (til burgerboller)
  • 1 æggeblomme til pensling

Fremgangsmåde

  1. Bland gæren i det kolde vand og mælk.
  2. Tilsæt mel, salt, sukker og smør.
  3. Ælt dejen meget grundigt igennem (ca. 10 minutter) gerne på røremaskinen med dejkrog.
  4. Kom dejen i en melet skål, dæk den til, og sæt den til hævning i køleskabet natten over eller ved stuetemperatur i minimum 1,5 time og gerne op til 3 timer.
  5. Til burgerboller: Del dejen i stykker á ca. 90 g og form dem til boller, der presses flade, til de har en diameter på ca. 12 cm. Til pølsebrød: Del dejen i stykker á ca. 60 g, og rul dem til aflange små pølser på ca. 14 cm.
  6. Læg dem til efterhævning på en bageplade i 45 minutter til 1 time med et fugtigt viskestykke over sig, eller brug en forstøver med vand og giv dem et sprøjt hvert 10. minut.
  7. Bollerne/brødene pensles med pisket æg, og burgerbollerne drysses med sesamfrø.
  8. Brødene bages ved 200 grader. Burgerboller i ca. 12-15 minutter, og pølsebrød i ca. 10-12 minutter. Hvis du har en dampovn, så sæt fuld damp på ovnen de første 5 minutter. Hvis ikke du har, så brug en forstøver grundigt i starten af bagningen ved at puste vand ind i ovnen et par gange i de første 3 minutters bagning. Alternativt kan du smide 1,5 dl. vand i bunden af ovnen og smække lågen i, når brødene er sat ind. 
  9. Tag bollerne og brødene ud af ovnen.


TIP: Dæk brød og boller til med bagepapir under afkølingen, hvis du vil have dem ekstra bløde.