(©DR)

Butterdejsstang med sveske og abrikos

Blomsterberg kan godt lide grofthakkede mandler, så der er noget at bide i. Det er der i denne fyldige stang med abrikoser, svesker og naturligvis godt med grofthakkede mandler, som helst skal serveres samme dag. Uhm!

De udblødte abrikoser og svesker skal laves dagen før servering.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 8 pers.

Ingredienser

Abrikoser og svesker

  • 200 g glacerede abrikoser
    (Kan erstattes af tørrede)
  • 200 g svesker uden sten
  • 4 dl vand
  • 0,5 dl brun sherry

Marcinpanfyld

  • 125 g ren rå marcipan
  • 50 g sukker
  • 0,5 dl vand

Butterdej

  • 1 stk. plade butterdej
  • 100 g mandler
  • 1 stk. æggeblomme
  • 4 dl piskefløde
  • 1 spsk. flormelis
  • 1 spsk. hvedemel

Fremgangsmåde

  1. Lav de udblødte abrikoser og svesker dagen før:
    Abrikoser, svesker, vand og sherry bringes i kog i en gryde under låg. Tag gryden af varmen og lad frugterne trække i lagen til næste dag. Sigt lagen fra og afdryp abrikoser og svesker grundigt.
  2. Lav marcipanfyldet:
    Ælt marcipan og sukker sammen med hænderne. Tilsæt vandet lidt ad gangen, til massen er ensartet.
  3. Lav butterdej:
    Udrul den optøede butterdejsplade i lidt mel til den måler ca. 20 x 40 cm.  Eller læg 2 mindre plader butterdej i forlængelse af hinanden på den lange led, så der dannes et  laaaaangt rektangel.
  4. Lad den ene dej ligge en anelse over den anden, så de "vokser sammen" ved udrulning.
  5. Opbygning:
    Læg den udrullede butterdej på en bageplade med bagepapir. Placer marcipanmassen på midten af den udrullede butterdej. Marcipanmassens areal skal fylde ca. 8 x 30 cm.
  6. Fordel de afdryppede frugter på marcipanfyldet. Drys med halvdelen af de grofthakkede mandler.
  7. Skær butterdejssiderne med en skarp kniv til skrå "sildeben". Sildebenene flettes sammen på tværs, således at butterdejen lukker fyldet inde. Pensl butterdejsstangen med æggeblomme. Drys de resterende grofthakkede mandler over og pres dem let fast.
  8. Bag stangen i en 185 grader varm ovn til butterdejen er gylden og sprød, ca. 30 minutter afhængigt af ovnen.
    TIP: Server med let pisket iskold flødeskum.