En god pastaret er som regel et hit for hele familien. (©DR)

Cappelletti med karamelliseret løgfyld, salsiccia, ostechips og parmesanfløde

Vinderne af den bedste hjemmelavede pastaret blev familien Ramussen med deres fyldte cappelletti, toppet med krydret pølse og sprøde ostechips. Få deres opskrift her og lav pasta i verdensklasse derhjemme.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 4 pers.

Kok og program

Ingredienser

Pastadej

  • 400 g tipo 00 hvedemel
  • 4 æg
  • en sjat olivenolie

Løgfyld

  • 5 store rødløg
  • 5 blade frisk salvie
  • ½-1 dl balsamico
  • 2 spsk. sukker
  • salt og peber efter smag
  • 250 g ricottaost
  • 25 g smør

Parmesanfløde

  • ½ l piskefløde
  • 100 g parmesanost
  • salt og friskkværnet peber efter smag
  • evt. et nip sukker
  • evt. lidt citronsaft

Ostechips

  • 75 g parmesanost

Tilbehør

  • 4 stk. salsicca pølser
  • 1 lille pose pinjekerner

Fremgangsmåde

Pastadej

  1. Hæld melet ud på bordet og lav en fordybning med fingrende. 
  2. Slå alle æg ud heri og tilsæt en sjat olie. Pisk æggene med en gaffel og inkorporer lidt efter lidt mel fra kanterne. Når det har dannet en tyk grød, brug fingrene til at samle dejen. 
  3. Ælt dejen og læg alle kræfter i til den er helt glat hele vejen igennem. Er du i tvivl om den er æltet nok, så kommer her et godt tip: Skær dejen over i to med en skarp kniv – den skal være helt glat hele vejen igennem. Ser den lidt grynet ud, så må du ælte igen.
  4. Pak dejen ind i køkkenfilm og læg den i køleskabet, så den kan hvile. Lad den ligge på køl i ca. 30 min.

Løgfyld

  1. Find en stor pande og tænd på middelhøj varme. Kom smør på og lad det smelte. 
  2. Halver løgene og snit dem fint. Løgene kommes på panden, når smørret er smeltet. Tilsæt friske salvieblade. Lad løgene stege - de skal blive dejligt møre uden at branke, og det tager sin tid. 
  3. Når løgene er blevet bløde skrues lidt op for panden og balsamicoen hældes på. Lad det bruse op og skru derefter ned for panden, så det kan koge ind. 
  4. Når væsken er kogt helt væk smages til med sukker, salt og peber – de skal være lige så sur/søde som du og din familie kan lide dem! Men husk, at de skal blandes med ricottaosten senere, som sluger meget smag, så der skal smæk på smagen på dette tidspunkt! Når løgene er smagt til, hældes de op i et stort fad eller tallerken, så de kan køle ned.
  5. Når løgene er kølet ned til ca. stuetemperatur fjernes salviebladene og løgene kommes i en minihakker eller stavblender og blendes til en fin løgmos.
  6. Mosen blandes nu med ricottaen. Smag til sidst til med salt og peber og  evt. et dryp balsamico (men ikke så meget at den bliver tynd). Til slut kommes fyldet i en sprøjtepose, og der klippes et lille hul, når pastaen skal fyldes.

Parmesanfløde

  1. Find en gryde og tænd på middelhøj varme. Hæld fløden op i og lad den reducere indtil den tykner. Den skal ikke koge voldsomt, men blive lidt tykkere. 
  2. Når fløden er tyknet røres revet parmesanost i. 
  3. Mængdeangivelsen er ca. angivelser. Parmesanfløden skal have en karakteristisk smag af ost, sådan som du kan lide den bedst. 
  4. Kværn en masse sort peber groft ned i, det skal kunne smages! Smag saucen til med lidt salt, hvis du synes den trænger og evt. et nip sukker. Måske du synes en smule citron vil være godt, men så pas på! Dryp forsigtigt citron i, men ikke mens saucen er meget varmt, så kan den skille.

Ostechips

  1. Riv parmesanost fint og læg i små bunker på en bageplade med bagepapir. 
  2. Bages i ovnen ved 150 grader indtil de er gyldne. De må ikke få for meget, så bliver de bitre!

Salsiccia pølser og pinjekerner

  1. Pølserne steges i lidt olie på en pande ved middelhøj varme, indtil de er tilberedt. 
  2. Tag dem af og lad hvile i ca. 5 min, så bevarer de saften. Skæres i chunks inden servering.
  3. Pinjekernerne ristes på en tør pande, indtil de er gyldne. De bliver hurtigt mørke, så bliv ved dem! Pinjekernerne tages af panden.

Foldning af pasta

  1. Nu skal du finde din fingersnilde og tålmodighed frem. Det tager tid at lave fyldt pasta de første mange gange, så lad dig ikke stresse. 
  2. Tag din pastadej i køleskabet og skær den i kvarte. Tag en dejklump og lad resten af dejen hvile i filmen, så den ikke bliver tør. 
  3. Dejen køres igennem en pastamaskine på den tykkeste indstilling 3-4 gange. 
  4. Når den er kørt igennem foldes pastaen ind over sig selv og køres igennem igen. 
  5. Efter 3-4 gange indstilles maskinen på en tyndere og tyndere setting for hver gang den køres igennem. Pastaen skal til sidst have en tykkelse på ca. 2 mm.
  6. Når pastadejen er færdigrullet lægges den på et rent viskestykke drysset med lidt mel. Fortsæt indtil alt dejen er kørt til plader. 
  7. Dernæst udstikkes dejen med en udstikker i ca. 6-8 cm - gerne med riflet kant. Du kan også bruge et glas eller en lille skål, hvis du ikke har en udstikker. 
  8. Fyld en klat løgfyld i midten på pastadejen - husk du skal kunne lukke den. 
  9. Tag pastaen op i hænderne og fold den ind over sig selv, så den bliver til en halvmåne. Luk pastaen fra den ene side og sørg for at luften trykkes ud, i takt med lukningen, fra den ene side mod den anden. Det er vigtigt, at der ikke er luft ved fyldet, da den ellers kan sprække under kogning. 
  10. Nu har du lavet en ravioli og du kan stoppe foldningen nu. MEN! For at forvandle ravioli til cappelletti kræves den sidste fingersnilde. Tag fat i de to ender og fold dem om din pegefinger og tryk dem sammen på bagsiden. De skal ende med at ligne en lille hat.
  11. Pastaen koges i rigeligt vand med rigeligt salt i ca. 2 min. Tag pastaen nænsomt op og lad dem dryppe af i et dørslag eller endnu bedre på et rent viskestykke.
  12. Anret din tallerken med lidt af den gode parmesanfløde i bunden, så du kan se de smukke cappelletti, som lægges ovenpå. Top med stykker af den stegte pølse, de ristede pinjekerner og ostechips - dem kan du eventuelt smuldre ud over eller stikke hele i.
  13. God fornøjelse og velbekomme!

Opskriften findes i samlingerne

Skønne og nemme pastaretter Maddysten