Server dit lammekød ovenpå rataouillen, på den måde fremstår din ret som et lille kunstværk. (©DR)

Carré d’agneau a la provencale

Carré d'agneau a la provencale med ratatouille og gratin dauphinoise eller på dansk: Provencialsk lam med ratatouille og kartoffelgratin.

Tilberedningstid: 1 time, 10 min. Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

Lammekrone

  • 4 stk. lammekrone a ca. 300 g
  • 3 dl rasp
  • 1 håndfuld bredbladet persille
  • 1 spsk. frisk rosmarin
  • 1 spsk. frisk timian
  • 1 stk. nip af herbes de Provence
  • 2-3 fed hvidløg
  • 2 spsk. parmesan
  • 1 smule dijonssennep
  • 1 smule olivenolie

Ratatouille

  • 1 stk. aubergine
  • 1 stk. stor squash
  • 3 stk. tomater
  • 1 stk. gul peberfrugt
  • 1 stk. rød peberfrugt
  • 2 stk. løg
  • 3-4 fed hvidløg
  • 1 tsk. herbes de Provence
  • 1 smule olivenolie
  • 1,5 dl hvidvin
  • 1 smule salt
  • 1 smule peber
  • 1 smule sukker

Kartoffelgratin

  • 1 kg kartofler
  • 3 dl sødmælk
  • 0,25 l piskefløde
  • 3-4 fed hvidløg
  • 1 smule muskat
  • 1 smule salt
  • 1 smule peber
  • 1 smule ost (eksempelvis gruyere)

Fremgangsmåde

Lav lammekronen først: 

  1. Kom rasp, persille, rosmarin, timian, herbes de Provence, hvidløg og parmesan i en blender og kør mens der tilsættes en smule olivenolie. Blandingen skal ende med at have en konsistens som let fugtigt sand, - den må ikke blive til en pure. 

  2. Brun lammekronerne på en pande i olivenolie. Kom dem derefter i ovnen ved 200 grader og steg dem i 10-15 minutter. Tag dem ud og smør dem over det hele med rigelig dijonsennep og vend dem derpå i krydderraspen. Sæt dem atter i ovnen i ca. 10 minutter. Lad dem hvile lidt og skær dem så ud i koteletter. 


Lav derefter ratatouille: 

  1. Rens alle grøntsagerne og skær dem i ikke alt for små tern. Sauter løg og hvidløg i olivenolie i en pande med høj kant til de falder lidt sammen og tilsæt så de øvrige grøntsager. Steg dem ved middel varme til de også begynder at blive lidt bløde. 

  2. Kom herbes de Provence og hvidvin ved og lad det hele simre til alt er mørt. Hvis det skulle koge tørt undervejs tilsættes lidt vand. Smag til med salt og peber samt lidt sukker, hvis tomaterne mangler sødme.


Lav til slut gratin dauphinoise: 

  1. Skræl kartoflerne og skær dem i ensartede skiver på ca. 3 mm. Kom dem i en gryde med hvidløg og mælk, der lige skal dække kartoffelskiverne. Bring dem i kog og lad dem simre koligt under låg til de er næsten møre. Fisk forsigtigt karfoflerne op og læg dem i en skål. Hæld fløden i mælken og lad det koge ind til det bliver tykt. 

  2. Smag til med revet muskat, salt og peber. Læg et lag kartoffelskiver i individuelle ildfaste skåle - eller ét større. Fordel halvdelen af mælkeblandingen over. Læg endnu et lag kartofler og derpå resten af mælken. Drys med revet ost og sæt kartoflerne i en 200 grader varm ovn i ca. 15-20 minutter.