Chadis mors dolmere er fyldte vinblade med oksekød. (©DR)

Chadis mors dolmere

Chadis mors dolmere er vinblade fyldt med hakket oksekød, løg, ris og krydderier. En ret, der oprindeligt kommer fra Mellemøsten. Vær opmærksom på at dolmerne gerne skal simre i minimum 1 time, og gerne op til 3 timer.

Tilberedningstid: 3 timer Antal portioner: 4 pers.

Kok og program

Ingredienser

  • 1 kop vinblade
  • 200 g hakket oksekød
  • 1 stk. hakket løg
  • 4 dl grødris
  • 2 spsk. olivenolie
  • 0,5 tsk. salt
  • 1 spsk. "syv krydderier"
  • 1 stk. citron
  • 5 stk. tomater

Fremgangsmåde

  1. Vinbladene lægges i blød i koldt vand i ca. 20 min., for at udtrække saltet. Læg kødet i en skål, tilsæt olivenolie, løg, ris, salt, syv krydderier og bland det hele godt sammen.
  2. Tag et vinblad og læg den med den ru side opad. Skær det groveste af stilken væk. Læg en lille smule af fyldet, ca. en halv tsk. i en lille tynd stribe midt på vinbladet. Her er tricket at lade være med at fylde dem for meget - ellers vil de gå op under tilberedningen. Fold begge kanter ind over, så de ender i en spids foroven. Rul bladet sammen og læg den med samlingen nederst. Fortsæt til al kødet er brugt.
  3. Fordel dolmerne rundt i siden af gryden. De vinblade, der var for små til at rulle sammen lægges i midten, så dolmerne bliver holdt på plads. Tomaterne skæres i både, og lægges ovenpå dolmerne. Fyld op med vand og læg en tallerken over dolmerne, så de også bliver holdt på plads ovenfra. Tænd for gryden. Når vandet koger skrues ned for varmen. Simrer ved lav varme i min. 1 time - gerne op til 3 timer.
  4. Når de er færdige tages tallerkenen op, vandet hældes fra. Derefter lægger du en stor tallerken eller et fad over gryden og vender dolmerne direkte ud på fadet. Pres lidt citron ud på dolmerne.
     

Tip: Du kan også lave retten med grøntsager, fx tomater, kartofler eller gulerødder. Så skal de bare hakkes og lægges ovenpå dolmerne. Hvis du lægger et kogeben i gryden sammen med kartoflerne giver det også dolmerne lidt ekstra smag.