Chicken mole m. mexican rice

Mole er en traditionel sauce fra det mexicanske køkken. Den findes i et hav af versioner. De forskellige typer tørret chili er vigtige for smagen, så der må researches lidt på nettet - de kan skaffes! Perfekt sammen med disse mexicanske ris der er meget velsmagende - og nærmest en slags ris pilaf.

(Foto: © Jacob Snedevig, DR)

Ingredienser

MOLE

  • 10 (50g) guajilo chili

  • 2 (20g) pasilla chili

  • 4 (45g) ancho chili

  • 1,7 l hønsefond

  • 3 (274g) blomme tomater

  • 2 (20g) hvidløgsfed

  • 2 majs tortillas

  • 1 (130g) lille løg

  • 1 tsk. oregano

  • 6-7 (55g) svesker

  • 1 chipotle chili i adobo

  • 180 g mørke chokolade 70 %

  • 120 g fin peanut butter

  • 1 nip kanel

  • 1 nip stødt nellike

  • 3 spsk. sukker

  • salt efter smag

MEXICAN RICE

  • 200 g langkornede ris

  • 3 1/2 dl hønsefond

  • 1 stor blommetomat (eller 2 mindre)

  • 1 lille salatløg

  • 1 spsk. tomatpuré

  • 1 fed hvidløg

  • 1 tsk. gurkemeje

  • 1 tsk. spidskommen

  • 1 hel jalapeno chili

  • salt efter smag

  • oliven olive

Fremgangsmåde

Mole

Rens de tørrede chilier og fjern stilke og frø. Halver løg, tomater og tomatillos. 

Læg chilier, løg, tomater, tomatillos og hvidløg m. skal på en bageplade og grill dem til de bliver let brændte. Fjern de tørrede chilier inden de bliver alt for mørke) Læg chilierne i en skål, hæld kogende vand på dem og lad dem bløde ud i 30 min.

Tag det øvrige ud af ovnen når det er klar og kom det i en blender sammen med de udblødte chilier, svesker, oregano og chipotle chili. Blend det hele sammen med lidt af hønsefonden. Passer puréen gennem en finmasket sigte.

Varm 3 spsk olie op i en gryde og kom chili-puréen ved. Bring det til at simre og tilsæt så chokolade, peanutbutter, kanel, nellike og sukker efter smag.

Tilsæt hønsefond til konsistensen er som en sovs. Læg låg på gryden og lad sovsen simre roligt i ca. 40 minutter. Rør i den af og til. Hvis konsistensen er for tyk tilsættes mere fond. Er den for tynd, fjernes låget under den sidste kogetid. 

Mexican Rice

Skær løg og tomat i grove stykker og kom det i en blender sammen med hønsefond, tomatpure, hvidløg, gurkemeje, og spidskommen. Blend til alt er helt pureret. Flæk jalapeno chili’en men skær den ikke helt igennem.

Kom olie i en sauterpande og rist risene under omrøring til de er gyldne. Hæld  indholdet fra blenderen over risene. Krydr med salt - alt efter hvor salt hønsefonden er. Læg den flækkede jalapeno chili midt i risene, læg låg på og skru helt ned for blusset. Lad risene dampe i ca. 20 minutter. Vend så rundt på risene, sluk blusset og lad risene trække under låg i yderligere 5 minutter.