Lækker og smagfuld chili con carne kræver tid. Men så bliver retten til gengæld også helt fantastisk. (©DR)

Chili con carne - Adam Aamanns opskrift

En god chili con carne er noget af det bedste at varme sig på, når det er koldt og vådt udenfor. Men den er også let at skalere op til en ordentlig portion, så den kan bruges til både hovedmåltid eller lækker natmad til enhver festlig lejlighed. Kort sagt – Chili con carne kan du spise hele året rundt i enhver sammenhæng. Det er meget simpelt at lave, men husk at give den god tid, så kødet kan nå at blive mørt, og de mange dybe smagsnuancer kan træde frem.

Bønnerne stilles i blød natten over eller i minimum 8 timer.

Tilberedningstid: 3 timer, 30 min. Antal portioner: 10 pers.

Ingredienser

  • 750 g tørrede bønner (gerne borlotti, pinto eller hvide bønner - udblødes i vand)
  • 2-3 stk. friske chilier (gerne Ancho, Pasilla eller Mulato)
  • 1 stk. helt hvidløg
  • 1,5 kg oksetykkam eller oksebov
  • 2 dl olivenolie
  • 600 g løg
  • 5 stk. rød peber
  • 2 stk. hele hvidløg i pillede fed
  • 2 spsk. oregano
  • 3 spsk. spidskommen
  • 3 stk. laurbærblade
  • 12 stk. hele allehåndefrø
  • 1 stk. kanelstang
  • 1-2 stk. chipotle-chilier
  • 200 g tomatpuré
  • 3 dåser flåede tomater
  • Appelsinskræl fra en hel appelsin
  • 50 g mørk chokolade (mindst 70 %)
  • Salt efter smag
  • Peber efter smag
  • Creme fraiche til servering
  • Frisk koriander til servering
  • Hele peberkorn

Fremgangsmåde

Bønnerne stilles i blød natten over eller minimum i 8 timer.


  1. Hæld vandet fra bønnerne, skyl dem og sæt dem over blusset i friskt, saltet vand med et laurbærblad, en halv chili, hele peberkorn, og et helt overskåret hvidløg.
  2. Kog vandet op og skru derefter ned og kog dem, til de er knapt møre. Man kan også koge bønnerne dagen før, og i så fald bør du opbevare bønnerne i kogevandet.
  3. Skær oksekødet i store tern på 3x3 cm.
  4. Skær de friske chilier over på langs og skrab frø og kerner ud. 
  5. Skær chili, løg og peberfrugt i strimler, og pil/rens hvidløgsfeddene og hak dem groft.
  6. Varm en meget stor gryde op med halvdelen af olivenolien. Steg først løg, og når de er let brunet og ret bløde, tilsættes hvidløgene.
  7. Stød allehåndefrøene let i en morter.
  8. Kom alle krydderier og chili-strimler og de tørrede chipotle-chilier i og steg det hele godt af i nogle minutter.
  9. Kom herefter de flåede tomater i gryden.
  10. Tag en pande og kom resten af olien derpå. Varm godt op og brun kødet på alle sider. Gør det evt. af to omgange, så du får alle kødstykkerne brunet godt af.
  11. Kom peberfrugterne på panden sammen med kødet og lad dem brune lidt med. Tilsæt tomatpureen og lad den stege, til den bliver helt tør. Kom kødblandingen over i gryden.
  12. Kom appelsinskrællen i. Husk kun at bruge det orange fra skrællen – det hvide skal ikke med.
  13. Kom vand på til det kun lige akkurat står op om kødet. Endelig ikke mere end nødvendigt – det kan man gøre undervejs hvis det er ved at koge tørt.
  14. Kog chili con carnen sagte, til kødet er mørt ca. 2-2,5 timer.
  15. Alle trin frem til nu kan du sagtens forberede dagen før.
  16. Lige inden chilien skal spises, blandes kød og de kogte bønner (UDEN kogevandet).
  17. Hak chokoladen, kom den i gryden og rør den ud. Kog op og smag til med salt og peber.
  18. Server med en god klat cremefraiche på toppen, og et godt drys frisk koriander over. Et godt fladbrød er lækkert at spise som tilbehør til chilien.